Motivációs Ötszázas

0
646

 

         Pár napja még azt írtam, hogy nagyon sok pénz hever valahol, ha még a Covid lottóra is futja, de azt nem tudtam, hogy annál még jóval több. Jóval több, hiszen minden 60 éven felüli 500 eurós utalványt kapna, ha beoltatja magát a koronavírus ellen. Az utalványt a vendéglátóiparban – hotelek, vendéglők, kávéházak –, a kultúrában – színház, fesztiválok, koncertek, galériák – és a szolgáltatásokban – fodrász, masszőr, manikűr, aquapark, sport stb. – lehetne elkölteni.

         Igor Matovič pénzügyminiszter szerint ez mintegy 500 millió euróba kerülne, vagyis ekkora összeggel támogatnák az utalvánnyal igénybe vehető ágazatokat, szolgáltatásokat. Szerinte ez az összeg megtérülne, mert megmaradnának a cégek, a munkahelyek. Nem rég több mint 20 milliót lottóztunk szét, de a vírust nem nagyon hatotta meg. Most 500 millió, félmilliárd eurót akarunk adni motivációs pénzként. Mi jöhet még ezután, kérdezhetném, de nem kérdezem, mert szerintem bármi.

Bár a kormány november 25-től hatályos országos lezárás mellett egyelőre nem döntött a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről, habár már az ilyen kormányzati döntés  régiónkban sem lenne példa nélküli. Az osztrák kormány  a múlt héten a járványügyi szigorítások mellett jövő év február elsejétől általánosan kötelezővé tette a vakcina felvételét. Tudom minden döntésnak van támogatója és ellenzője egyaránt mindenhol a világon és nagyon sok esetben nem a többség érdekei érvényesülnek.

Mészáros Lajos volt alkotmányjogászt arról kérdezték a Paraméteren, hogy egy kötelezővé tett  vakcina felvétel  Szlovákiában  kiállná-e az alkotmányosság próbáját. A kérdésre igennel felelt, de hozzáfűzte, egy ilyen döntésnek mindenképpen szükségesnek és arányosnak kell lennie – vagyis meg kell felelnie az ún. alkotmányossági teszt kritériumainak. A szükségességi és arányossági teszt azt jelenti, hogy. az alapjog korlátozása szükséges lehet közbiztonság, közerkölcs és köznyugalom érvényesülése érdekében. Azt gondolom, hogy két év után nagyon nagy szükség lenne elsősorban a köznyugalomra. A korábbi alkotmánybíró pedig azt mondja, hogy a fennálló egészségügyi veszélyhelyzet indokolja-e a vakcina kötelezővé tételét. Mivel Szlovákiában a kórházak túltelítettsége miatt jelenleg humanitárius katasztrófa fenyeget, a kialakult helyzet igazolja a döntés szükségességét – állítja Mészáros, arra hivatkozva, hogy a kötelező vakcináció bizonyítottan emberéletek sokaságát mentette meg a múltban és a jelenben.

Persze ez egy jogi , sőt alkotmányjogi megközelítés, de csak ha három szót , fogalmat emelek ki belőle akkor már számomra teljesen érthető az indoklása.  A fennálló egészségügyi veszélyhelyzet , a kórházak túltelítettsége és a  humanitárius katasztrófa . Három olyan dolog, amely ha külön – külön is van jelen egy kiélezett élethelyzetben akkor is már vészhelyzetről beszélhetünk, nem olyankor amikor mindhárom együtt van, ez már vészhelyzet a köbön.

Ez a vészhelyzet a köbön is biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a Dunaszerdahelyi, Komáromi, illetve más magyarlakta járásokban dolgozó orvosok kéréssel fordultak a nyilvánossághoz.

A felhívásukban többek között ezt írják:

,, Többen közülünk ott voltak és látták, mi történt a járási kórházak koronavírusos betegeket ápoló osztályain, másokat ugyanez közvetve érintett. A dunaszerdahelyi kórház tömve volt koronavírussal fertőzött tüdőgyulladásos betegekkel, akiket alig tudtunk elhelyezni. Rengeteg páciensünk, ismerősünk távozott az élők sorából, mások pedig sokat szenvedtek a betegség miatt.,,

 Nagyon sokan Önök közül ismernek bennünket személyesen, és tudniuk kell, hogy fontos számunkra az Önök egészsége és élete!,,

Ez egy egyszerű alulról jövő megszívlelendő szakmai felhívás, ahol a látottak és a tapasztalatok együttese adhatta a levél tartalmát. Az felhívás teljes szövege megtalálható az alábbi linken. http://onkormanyzat.sk/2021/11/27/kozos-felhivast-adott-ki-tobb-mint-170-csallokozi-orvos/

Most vegyünk gyorsan egy 360 fokos fordulatot és térjünk vissza a Motivációs Ötszázas -hoz. Volt már lottó, amelyen többen nyertek , de ország vesztett, hiszen az arra kifizettett összegre biztosan nagyobb szükség lenne per pillanat az egészségügyben. A lottó is biztosan segített néhány embertársunk anyagi helyzetén, de ők nem biztos, hogy segítenek a társdalomban dúló Covid helyzeten.

Alig fejeződik be a lóttó mánia it a Motivációs Ötszázas. „Az utalványt ideális esetben mintegy egymillió ember veheti igénybe, ez azt jelenti, hogy az ágazatok 500 millió euró támogatást kaphatnak” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A javaslatáról azonban a koalícióban sincs teljes egyezség, az OĽaNO mellett azonban támogatja a Sme rodina és a Za ľudí is. Matovič szerint azonban ebben az esetben nem lehet vétózni. 

„Álláspontunk szerint ez az élet védelmét jelentő intézkedés, ezért nem szükséges mind a négy párt egyetértése” – jelentette ki Matovič.

Szüksége is van erre az értelmezésre, mivel az eddigi hírek szerint az SaS nem ért egyet az ötlettel, legalábbis az 500 eurós összeggel. Ez talán már nem új a nap alatt, hiszen a gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter csörtéinek se vége se hossza. Arról már nem is beszélek, hogy ezen miniszter uraknak a COVID-járvány ideje alatti veszélyhelyzetben  van arra ideje, hogy azon törjék a fejüket , hogy kinek van jobb adóreform javaslata.

Most arról beszélni hol elkölteni ezt a még megsem lévő ötszázast talán nem ildomos.   Most arról beszélni hogy ez a pénz kevés vagy sok , csökkenteni a hozzáadott érték adót és egyéb más pénzezel összefüggő dologról beszélni , talán most nem ildomos. Arról pedig végképp nem érdemes beszélni, hogy milyen ágazatokat segíthet az elkölteni szánt és  a még megsem lévő ötszázast. Akkor akarunk költeni amikor majdnem minden üzlet, szolgáltatás teljesen vagy részben zárva vagy majdnem minden üzlet, szolgáltatás teljesen vagy részben nyitva van. Én ezt  nem értem, mert mindenhol annyi autó és ember , mintha a világban és ezen belül Szlovákiában nem is tudnánk a Covid jelenségről. Lockdown van vagy csak tessék lássék kihirdették .

Covid az van, hiszen a fentebb említett orvosi felhívás is ennek a közvetlen hozadéka. Covid van, hiszen a pénteki /2021.11.26./ eredmények nagyon szomorúak. A 26 658 elvégzett PCR  tesztből 9 152 pozitív, ez 34.33% és sajnos 51 ember vesztette életét.

A számok csak statisztikák, de naponta hallani, hogy  40-50 évesek kerülnek lélegeztetőgépekre. A hírekk és tapasztalatok azt mutatják, hogy  vírus szokatlanul súlyosan érinti az oltatlanok fiatalabb korosztályát  és a gyermekeket is. Két hétre lezárták az országot, az iskolák nyitva vannak. Tudom a sok szünet nem tesz jót a tanításnak. Igaz tavaly több volt a szünet mint a tanítás, de most azért egy hoszabb téli szünet belefért volna a járvány miatt. Ez az én szerény véleményem.

Azért végezetül tegyük mérlegre az oltani, nem oltani, az iskolába járni vagy nem járni dolgot. A kettőnek vajmi kevés köze van egymáshoz békeidőben. Emlékszem én még arra, hogy én időmben  is rendeltek el szünetet az iskolában , legyen az chrípka vagy szénszünet és utána teljes volt a rend és a megfelelő hőmérséklet is az iskolában. Az iskolába járás kötelező és senkit nem zavar. Tegyük fel a kérdést, hogyha nem lenne kötelező és azok kapnának Ötszázas motivációt akiket úgy kellene becipelni az iskolába, akiknek pedig tudásvágy van nem kapnak semmit. A diákok hamar rájönnének arra, hogy csak akkor megyünk ha fizetnek érte.  A tudásalapú társadalomból ez esetben csak a tudás hiányozna.

              Ez vonatkozik talán Motivációs Ötszázasra is az oltásnál. Aki egyszer, kétszer, háromszor be van oltva az hozzájárul a szakemberek szerint is, hogy minél előbb túl legyünk a járványon. Aki nincs beoltva valahogy motiválni kell, hát adjunk nekik egy ötszázast és lendítsenek egy jót a teljesen vagy részlegesen lezárt szolgáltatásokon. Nem a legjobb ötlet, hiszen aki beoltatta magát annak csak megköszönjük , hogy segít a vírus elűzésében. A beoltott nem azért tette, és nem is tudta, hogy ezért egykor majd valakinek pénzt is adhatnak, ő a saját és mások egészségének védelmében tette.  Ma ötszázast kínálunk az oltásért, remélem holnap annak is adnak minimum ötszázast, aki más betegség megelőzését tűzte ki célul, és folytathatnám a sort. Mindenkinek biztosan az egészsége a legfontosabb , amit pénzben mérni nem lehet és nem is szabad, ha van minden lehetséges, ha nincs akkor minden hiányzik.  A pénz lehet motivációs eszköz, de az egészéget pénzért megvenni nem lehet, ezt már az elődeink is jó néhánysor elmondták, nem én találtam ki. Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy az egészséges társadalomban ne az egészség legyen a hiánycikk.

            A végszóra idehoztam a csallóközi orvosok  felhívása szövegének utolsó mondatát: ,,Higgyék el, nem beszélünk mellé, ezért szeretnénk ismételten kérni Önöket, hogy legyenek körültekintőek, és tegyék meg ezt az apró lépést magukért és másokért!,,

Előző cikkKözös felhívást adott ki több mint 170 csallòközi orvos
Következő cikkTvrtko megmondta: Egy felvidéki magyar nem szlovák…
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc