A háromezerből 1232 önkormányzat élére független jelölt került

0
485

A választásokon a legeredményesebbek a független polgármesterjelöltek voltak, akik összesen 1232 városban és községben, vagyis a települések 42,42%-ában arattak sikert.

A szombati önkormányzati választások hivatalos, az Állami Választási Bizottság által igazolt eredményeit egy vasárnapi sajtótájékoztatón tették közzé. Az országos részvételi arány 48,67 százalék volt.

A független jelöltek után a legeredményesebb a Smer-SD párt volt, amelynek jelöltjei 592 (20,38%) városban és községben vették át a vezetést. Következik az SNS 160 polgármesterrel (5,50%), a KDH 157 polgármesterrel (5,40%), a Híd 127 polgármesterrel (4,37%) és az MKP 115 polgármesterrel (3,96%). A koalíciók közül a legsikeresebb a Smer-SD-SNS pártszövetség volt, amely 142 polgármesteri helyet szerzett (4,88%).

A legtöbb önkormányzati képviselő, szám szerint 7301 (35,36%) független lesz. A Smer-SD országszerte 3692 (17,88%), a KDH 2350 (11,38%), az SNS 1678 (8,12%), az MKP 1248 (6,04%), a Híd 915 (4,43%) képviselői mandátumot szerzett.

A választás 2919 önkormányzatot érintett. Összesen 4 494 400 választásra jogosult személyt tartottak nyilván, közülük 2 187 735 fő járult az urnákhoz, az országos részvételi arány tehát 48,67% volt. „Tekintettel arra, hogy önkormányzati választásokról van szó, elmondhatjuk, hogy ez jó arány” – mondta Eduard Bárány, az állami bizottság elnöke. A választás szerinte békés mederben, korrekt módon folyt le, csak helyi jellegű problémák adódtak.

Forrás: TASR, Paraméter ,2018. november 11. – 18:41 | Belföld 7

 

 

Előző cikkA dél-szlovákiai járások megválasztott polgármesterei
Következő cikkDotačný systém Ministerstva kultúry Slovenskej republiky 2019
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc