Szemtől – szemben Juhos Ferenccel

0
1421

Beszélgetések

Sokáig  gondolkodtam azon, mi az amire az emberek talán még egy ici – picit odafigyelnek, mi az  amibe talán még belehallgatnak. Tudom ott a televizió a maga 478 csatornájával, ott a rádió amely egész nap szólhat. Régi műsorok jutottak eszembe, amelyeket szeretettel néztünk és hallgattunk, sőt a mai napig még visszanézem és hallgatom némelyiket időm adtán. Régi műsorok amelyeket vártunk, hogy kezdődjenek.

        Az elmúlt évtizedekben sok emberrel találkoztam, sok ember élet története megragadott. Gondolom , ha tovább adjuk ezen emberek történeteit úgy ,,régiesen,, azzal rosszat nem teszünk. Az egyik nap azon törtem a fejem, mi lenne ha létrehoznák egy apró kis beszélgető stúdiót. Egy stúdiót ahova alkalom adtán hívnák beszélgetni embereket. Embereket akiknek van mondanivalója, akiknek van története és megosztják velünk, és tudvalévő, hogy a szemtől szembeni beszélgetések a leghatékonybbak.

 A godolatból mára valóság lett, és már megszólítottam embereket, hogy hajlandóak e lennének velem leülni egy asztalhoz, egy helyiségben ahol lesz mikrofón és kamera. Meglepetésemre az eddig megszólítottak elfogadták meghívásomat, ez számomra egyfajta megtisztelés, de egyfajta felellőség is.

Ahogy a beharangozó kisfilmből is kiderül beszélgetni főleg a itt élő magyar, ismert és kevésbé ismert emberekkel, tehetséges diákokkal fogok, hogy őket is megismerjük. Persze nem kizárt egy –egy  anyaországi ismert személy és itt –ott egy politikus megjelenése sem. Nem vitatkozni , heves érzelmű párbeszédet akarok folytani a résztvevőkkel inkább talán kérdezni és néha vitázni, érveket  ütköztetni egy adott témában. Valahol mára a vita  életünk része. A vita nem veszekedés, hanem az eltérő álláspontok ütköztetése és ahol a  résztvevőket nem az indulat vezérli.

A fenti rövid videó filmben sok minden elhangzott, én tényleg bízom benne, hogy a beszélgetések őszinték  és tartalmasak lesznek, amelyekben bizonyára szó lesz a kihívásokról, lehetőségekről és az élet adta helyzetektől , közben betekinthetünk az egyes történések zeg -zugaiba is.

A történetek nem rólam, nem nekem,de  rólunk és nekünk is szólnak. Azt szeretném elérni, hogy a beszélgetések forrásként szolgáljanak, olyan forrásként amiből tudunk meríteni, olyan forrásként, amiből egy vándor is nyugodtan meríthet.

A világot  nem akarom és nem is tudom  megváltoztatni, arra én tényleg túl kevés és kicsi vagyok. Azért egy követ hadd dobjak én is a vízbe hadd fodrozódjék.

Igen, aláírom azt  amit Eginald Schlattner mondott: „A beszélgetésnek csak akkor van igazán értelme, ha türelmesek vagyunk a szavakhoz, a beszélgetéshez.“ Igyekszem majd türelmes lenni a szavakhoz és a beszélgetőtársaimhoz egyaránt.

A műsorok szeretném , ha minden szerdán este  kerülnének adásba a youtub csatornán és utána a honlapomon. Ahhoz kell a kicsapatom segítsége is, akik a műsort ,,adásképessé,, teszik, amiért nagy köszönet.

A leírtak ellenére, ha bármikor  valamit észrevesznek ami zavaró a műsorban, tessék azt jelezni, hiszen ezt a műsort  csak együtt tudjuk megformálni.

Bizom benne, hogy egyszer majd én is elmondhatom, érdemes volt belevágni, mert néha  „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben, de anélkül a csepp nélkül sekélyebb volna a tenger.” Mondta egykoron Teréz anya.

Akkor dobjuk azt a követ a vízbe  hadd fodrozódjék!

 

UI: A műsorok elképzeléseink szerint eleinte minden másik hét szerdáján kerülnek adásba a youtube csatornán és a www.onkormanyzat.sk honlapon.  

Műsor előzetes

A már felvett beszélgetések:

  • MUDr. Tornóczy László főorvos – az adás időpontja 25.05.2022                        
  • Jakupcsek Gabriella
  • Sváby András
  • Nagy Antal – az 1986 –os VB-n részvett fociválogatott csapatkapitánya
  • Orosch János  nagyszombati érsek
  • Dr. Csókay András idegsebész

A készülő beszélgetések:

  • PhDr. Horváth Zoltán Tallós község polgármestere 
  • Takáč Zsolt-válallkozó
  • Őszi Ferenc- egykori Európa bajnok
  • Nagy Olivér- tiszteletes úr
  • JUDr. Szigeti Ľuboš- alkotmánybíróság alelnöke
  • Culka János- a bősi mentőszolgálat igazgatója
  • Ing. Pomothy László- festőművész

Esetleges változások és egyéb  információk  megtalálhatóak lesznek a www.onkormanyzat.sk honlapon.

Köszönöm, hogy figyelmet szenteltek a megjelent írásnak.   

 

 

JF

Előző cikkJótékonysági beszélgető est Norbiért Csókay Andrással
Következő cikkSzemtől- szemben Juhos Ferenccel- Beszélgetés MUDr. Tornóczy Lászlóval
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc