Ezt is megértük. Pénteken a Házelnök a parlament korábbi határozatának megfelelően kihirdette az előre hozott választás időpontját. A választásokig 112 nap van hátra, a végleges jelöltlistát pedig legkésőbb július 2-án kell leadni.  A jövés- menésre  még van bőven lehetőség,  a kijelentéstől számítva 23 nap, de a párt nevének módosítására hála Istennek már nincs .

A kampány tehát hivatalosan is kezdetét vette, de nem hivatalosan szerintem ember emlékezet óta, nagyon leszűkítve a bársonyos forradalom óta. Amúgy meg az ember egész élete egy kampány, politikával vagy anélkül.

Még mielőtt a jövés- menésről vagy sport nyelven az igazolásokról és az átigazolásokról írnék, nekem érdekesebbnek tűnik a fentebb említett két szám.

A 112 feletébb sokatmondó, ez egy egységes uniós segélyhívó száma, ha még tovább megyek február 11-én ünnepeljük a 112-es európai napot. Ez a szám tényleg legyen figyelmeztető, hogy szeptember 30-án parlamenti választások lesznek , és segélyhívó az itt élő magyarok részére.

A számmisztika, a babona vagy a tudomány is állíthatja egy számról, hogy valami miatt különleges. A 23-as például sokak szerint ilyen, mert az ember átlagos fizikai bioritmusa 23 napos ciklusokra bontható. A bioritmus szóról pedig azt írják, hogy : egy szervezet életműködéseiben vagy viselkedésében megfigyelhető nagyjából periódusos   változás. Ez a változás most tényleg kellene, de nagyon.

Ha már a számoknál tartok,  az idei év legfontosabb száma a 30 -s, amely  egyesíti két komponens jelentését. Ezek a 3 és a 0. Számok jelentései ismertek. A 3 szám rezgése spontaneitást, energiát, lelkesedést valamint kommunikációt jelent. A 0 szám önmagában egyesíti a végtelen, a teljesség, a kezdet, a folytatás és a befejezés energiáját.

Ahogy én látom a  számok jót is igérnek, de az is lehet, hogy a fentebb íródottak  a következő jó 100 napban is átíródhatnak.

Miért írom, hogy átíródhatnak?

Ha minden igaz, akkor a választáson induló bármelyik párt listáján lehetnek magyar emberek és tényleg az itteni magyarságért, kisebbségért harcba szállók. A pártlistákon legfeljebb 150 jelölt lehet. Minden matematikai tudásomat összeszedve az írás megjelenésekor még nem tudom összeszámolni hány ember és párt akar nekünk segíteni. A magyar térfélen  folynak a viták, hogy ki hova tartozik, ki merre veszi a kalapját. A dolgomat végképp nem segíti, hogy még mindig igazolhatnak és átigazolhatnak jelölteket. Aki figyeli a focit, az mindig várja augusztus utolsó napjának éjfélét, hogy lesz-e még meglepetés az átigazolási piacon. Az mindig akad.

A szlovákiai politikai történéseinkben is türelmesen meg kell várni a július másodikát, hogy addig és azon a napon mi történik a politikai jövés-menés piacán. No de eddig is és most is történtek és történnek igazolások és átigazolások.

Jelenleg az egyik leghangosabban beherangozott átigazolás Gyimesi Gyögy nevéhez fűződik. A lecsengő parlamenti ciklusban ő volt az aki hangosan felvállalta az itt élő magyarság mindennapjait. Az igazsághoz szorosan hozzá tartozik, hogy nem csak ő az egyedüli magyar a jelenlegi parlamentben, de csak egy legény volt  talpon vagy  a gáton. Ő átigazolt a Szövetséghez tenni akaró emberként és teszi tovább a dolgát ott, ahol abbahagyta az EEFJ pártjában. Járja a vidéket, megtölti a helyiségeket, beszél és válaszol. Legalább valaki tudja, hogy szeptember vége eljön , ha akarjuk, ha nem. A 2020-as választásokon 2 370 karikát kapott. A szám kicsit csalóka, mert csak a 49.ik helyről indult a csatába.

Jaroslav Spišiak, volt rendőrfőkapitány szintén politikai babérokra tör, a Progresívne Slovensko párt tagja lesz. Ismerős ember, de eddig kerülte a politikát. Én inkább inkább azt mondanám, hogy a politika kerülte el ilyen vagy olyan formában őt, de csak eddig. Volt egynehány magyar párt is aki azért szólhatott volna neki, hogy ne arra, hanem erre.

Erik Vlček többszörös olimpiai érmes kajakos pedig a HLAS párt délszlovákiai arca lesz. Tudni kellett róla, hogy létezik, hiszen 6 – szoros olimpiai résztvevő. Ő sportoló, nem politikus, de gondolom valakinek meg kellet őt szólítani és ezt megtették helyettünk. A szlovák térfél is nagyon jól ismeri a politikai ,,adok – kapokat,,.

Sulík pártja is igazolt, mégpedig a szabadon igazolható tehetséges Ravasz  Ábelt. Kormánybiztos volt, de abban is biztos volt, hogy a rábízott feladatot akármennyire is odaadón és jól csinálja soha nem lesz sikerre itélve. A 2020-as választásokon 10 746 karikát kapott. Ez a szám akkor Magyar Közösségi Összefogás és a Híd listáján induló 300 jelölt közül a 9-ik legtöbb karika. Az igazat megvallva egy közös 150-es listán is megállta volna a helyét. Döntése oka legfőképp a magyar térfélen lejátszódó események sorozata, és mivel úgy  látja csapatban nem lesz képviseletünk, igy megpróbálja egyéniben.

 Bugár Béla is újra igazolt játékos lett. Elmodása szerint a listán nem akar szerepet vállalni, de segít a pártnak, hogy a Kékkel együtt zöldet kapjanak a választóktól. Nem egy könnyű vállalkozás ebben az összevisszaságban.  Az igazat megvallva 2016 -ban még  108 523 karika volt a neve mellett, míg 2020-ban csak 29 059. Most nem lesz karika a neve mellett, így soha nem tudjuk meg , hogy mennyi lenne az annyi.

Pár ember neve  került most az igazolások listájára. A legutóbbi parlamenti választásokon az egyik magyar jelölt /Grendel Gábor/131 866  karikát gyűjtött be, de nem a magyar térfélen játszik. Érdemes volna eljátszani egy leigazolási gondolattal. Én tudom az erősítést nem a ,, kispadra,, hozzák,  és talán ez lehet a hiba.

Ez történik most a magyar térfélen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez játszódik le a másik térfélen is,  csak éppen pepitában. Ezt a játékot ki kitől tanulta,  az számomra rejtély.

 A kérdés már  csak az, hogy kik játszanak a mi térfélünkön, és kik jönnek halászni?

Van a Szövetség, ahol már tényleg csak nagyon kevesen tudjuk kik is alkotják. A Magyar Fórum és a körötte sertepertélő apró pártok. A Híd 23 -at alkotók , akik kiléptek a Szövetségből és így jó 3 hónappal a választások előtt pedig szövetkeztek egy választási lista erejéig a Kékekkel. 

A szlovák pártok is az utóbbi időben feltűnően  sok halászbotot és hálót vásároltak a környékbeli boltokban.  Élnek a gyanúval, hogy a Duna, Vág , Ipoly és egyéb kisebbségek környékén csordogáló vizeken ők még tudnak sikeresen halászni Árgus szemmel figyelik a történéseket. hisz észrevették, hogy az utóbbi időben már nagyon kevés halat fogunk.  Ahogy annak idején Péter , úgy ők is kivetették hálójukat a sikeres fogás reményében.

Lehet, hogy ezt nem is ők fedezték fel, de látták, hogy tálcán kínáljuk a lehetőságet és ők csak megragadták. Július másodika még ,,messzi,, van /már Messi is tovatűnt/, addig még sok meglepetésben lehet részünk, de még sok lehetőséget is kínálhat. Még mindig legyen szemünk előtt Jimmy Ray Dean egyik gondolata , amely így szól: „Nem tudom megváltoztatni a szél irányát, de be tudom állítani úgy a vitorláimat, hogy mindig elérjem a célomat.”

JF

 

Előző cikkHajó barkácsolás
Következő cikkA kisebbségi ugaron
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc