Az egészségügyi minisztérium feloszlatta a legnagyobb kórház vezetését

0
710

Távozik posztjáról a Pozsonyi Egyetemi Kórház vezérigazgatója.

Juraj Kovács, a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) vezérigazgatója távozik posztjáról. Helyét ideiglenesen Renáta Vandriaková igazgató veszi át. Kovács távozásával feloszlik az igazgatói tanács is, amely a kórház irányításáért felel.

A tárca a változásokat az új vezetési modell bevezetésével magyarázza. Szlovákia legnagyobb egészségügyi intézményét öt önálló munkarészleg alkotja, amelyek vezetését mostanáig a vezérigazgató, az orvosi szakmai igazgató és a gazdasági igazgató látta el.

A minisztérium úgy döntött, hogy visszatér a régi modellhez, így az intézmény élén csak a vezérigazgató áll majd, az egyes kórházakat pedig a helyettesei fogják vezetni.

A változások fő célkitűzése a vezetés hatékonyabbá tétele: „A gyakorlat azt mutatja, hogy az intézményszintű döntési folyamtokba szükséges bevonni az UNB-t képező kórházak vezetőit” – magyarázta Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

Az új vezetési modell teljes bevezetéséig ideiglenesen Renáta Vandriaková fogja irányítani az UNB-t, ugyanakkor folyamatban van a pályázati felhívás előkészítése az igazgatói poszt betöltésére.

Juraj Kovács a Deloitte társaságtól került az UNB-be, ahol előbb gazdasági igazgatóként tevékenykedett. Miután elődje, Miroslava Bdžocha távozott, foglalta el a vezérigazgatói bársonyszéket.

Az egészségügyi minisztérium alá tartozó egyéb intézmények továbbra is a régi struktúra szerint működnek, azaz az igazgatói tanács irányítja a tevékenységüket.

A tárca a régi modell bevezetését annak idején „a nagyobb felelősségvállalással és a fokozottabb ellenőrzés szükségességével indokolta”.

Írta: SzL – 2018.11.09.

Forrás: (eTrend.sk/Felvidék.ma

Előző cikkMa reggel két kérdést tettek fel a szombati helyhatósági választásokkal kapcsolatban
Következő cikkBeszélgetés Nádszeg egyik legidősebb választópolgárával – Gombos Rudi bácsival
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc