Egy gyors kérdezz felelekről lenne szó. A Karácsony-i ünnepek előtt már nem nagyon ildomos belemélyedni a politikába, de azért az mindenütt ott van, mindig mindenhová betette sőt megvetette a lábát.

Az emberek többsége vagy lehet, hogy nem is a többsége csak úgy jobbnak látszik még ha nem is többnek, általában érdeklődést mutat a politika illetve a politikusok iránt. Ebben az évben is történt egy s más és a jövőt nézve sem lesz ez másképp. Ennek apropóján szeretnék feltenni pár kérdést leszűkítve a politikára és annak egyes vetületeire.

Több mint két éve már nem polgármester és ha jól tudom most sem vállalt szerepet. Miért vette a kalapját egyik napról a másikra?
Igen 2016. szeptember 15-én fejeztem be a polgármesterkedést illetve 14-én mert a következő nap ünnep volt. Azt gondolom, hogy az nem volt egyik napról a másikra, sőt 7 979 nap után távoztam. Igaz nem kellett volna, de úgy gondoltam , hogy egyszer mindennek elérkezik a vége és nem kell mindenáron ragaszkodni a meglévőhöz. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy volt egy újabb kihívás.
Ez lett volna az igazi ok?
Vegyük úgy hogy igen. Igaz az is, hogy az ott töltött 22 év alatt volt több kihívás is, de mindig nemet tudtam mondtam. Talán mostanra érett vagy érettetett meg, hogy van valami új még a számomra. Most igent mondtam és mentem.
Adódhat a kérdés, hogy nem bántam – e meg?
Nem. Van egy bölcs mondás amely azt mondja, – ne szomorkodj, hogy vége lett, örülj , hogy megtörtént-hát valahogy így vagyok én is ezzel. Nem számítottam ennyivel, de ennyi volt nekem odafenn megírva erre a helyre.
Jól tudom most sem vállalt szerepet az önkormányzatnál, mi az oka?
A szerepvállalás nem mindig azt jelenti, hogy a tűzvonalban kell lenni. Azt gondolom, hogy segíteni lehet és kell , ha erre van fogadóképesség. A fogadóképesség pedig azt jelenti, hogy nem kell ott lenni állandó jelleggel, de akkor igen amikor igényt tartanak rá.
Akkor teljesen nem vonul ki az önkormányzati politikából?
Nem, nincs szándékomban.
Novemberi önkormányzati választások, látom már elemzést is írt róla, milyenek a benyomásai?
Igen, foglalkoztam vele és még mindig foglalkoztat. Foglalkoztat maga a választás, a megválasztottak és a választók egyaránt. Érdekes dolgokat tudhat meg az ember, ha kicsit mélyebben belemászik a történésekbe. Pontosan ezért foglalkoztat, hogy megtaláljam az ok és okozati összefüggéseket. Nem egy könnyű vállalkozás, de nagyon érdekes. A benyomásaim nagyon vegyesek, ha az összefüggések árnyékában nézem, de akkor is , ha csak csupán a puszta tényekre támaszkodom.

Akadtak Ön számára meglepetések?
Attól függ, hogy mit nevezünk meglepetésnek, a részvételt, a megválasztott polgármestereket vagy a képviselők személyét. Nézze, a részvétel már több mint 20 éve nem lépi át az 50%-os küszöböt. Akkor ez már nem meglepetés. Ami pedig a megválasztott személyeket illeti minden községben el kell fogadni a győztes és a győztesek személyét. Tehát ezek sem a meglepetések kategóriáját gyarapítják. Ezzel tehát el is fogyott a meglepetés kategóriája. Ez nem sportverseny csak kicsit hasonlít hozzá, itt ,,csak aranyérmet,, osztanak a többi már nem érdekes.

Országos politika ?
Sok – sok apró és még apróbb rezzenés az egész évben. Figyelem és sokat gondolkodom, hogy mi lenne az az optimális állapot amelyik megfelelne a nagy többségnek. Az elmúlt majd 30 évnek volt már sokszínű kormánya. Volt amikor a jobb oldal, volt amikor a baloldal vezette az országot és volt amikor egybe folytak az oldalak. Olyan kormánya még nem volt az országnak és meg merem kockáztatni, hogy nem is lesz egy jó ideig amelyiket a nagy többség el tudna fogadni. Persze itt is úgy van mint a fociban, mindig azt támadják akinél a labda van.

A kormány helyzete?
Egy kormány helyzete sohasem lehet egyszerű, még akkor sem, ha valamelyik pártnak sikerül egyedül kormányt alakítania. A jelenlegi kormány helyzete nagyon specifikus. Már a besorolása is, hiszen a többség baloldali. A három párt amely pedig alkotja nem egy homogén csapatra hasonlít. Rengeteg kritikával kell szembenézni és ezért kap hideget-meleget egyaránt. Akárhogy is nézem minden kritika után nem lehetnek előrehozott választások. Szlovákiában 1994-ben és 2012-ben voltak előrehozott választások. A többi esetben a kormány kitöltötte a 4 éves ciklusát. Remélem Szlovákiában is letisztul a kép és a politikai színtér is. Ez a tisztulási folyamat még mindig tart. Rengeteg ,,kis,, párt van akik alig érik el a megválasztáshoz szükséges 5%-ot, a dominánsabb pártok egy kivételével 20%-ék de inkább 15% -k alatt vannak. Tehát a kormány összeállításához sok pártnak kell összeállni, hogy a parlamenti többség , a 76 szavazat összejöjjön. Tudja mindenki , hogy néha még a két – három pártnak is nehéz kormányozni nem még többnek. A kormánynak kormányozni kell a választónak pedig majdan úgy választani, hogy elégedett legyen a kormányával. Egy nagy igazság az is, hogy aki bekerül a parlementbe szeretne a kormányba is bekerülni, ezt kár lenne tagadni. Aki pedig kormányon van általában vagy inkább álladóan kritika éri. Ami pedig még mindig nagyon hiányzik az igazi politikai kultúra.

Fico és Kaliňák távozott, ezzel mi változott ön szerint?
A kormány összetétele. Persze van ennek más vonzata is. Igaz cserélődött több miniszter is, de az élet megy tovább. Nem szokványos, hogy menet közben lecserélik a kormányfőt, de a jogszabályok erre is lehetőséget adnak. Inkább az a bevett szokás, hogy a kormányfővel megy az egész kormány. Persze ilyen esetben mások a szabályok. Amikor Kaliňák távozott senki nem hitte, hogy a kormányfő is menni fog, de ez az akkori események velejárója volt. Akkor lett volna egyfajta részleges elégedettség, ha lemond az egész kormány, előrehozott választások lettek volna kiírva. Ez is egy megoldás volt a sok közül. Azt gondolom, hogy ha valami váratlan földrengéssel felérő dolog nem jön közbe akkor 2020 télutóján lehet eldönteni kiket küldünk újfent a parlamentbe. Ez is már csak pár hónap.

Magyarok a politikában?
Ez egy külön és egy hosszú lélegzetvételű írást érdemel. Ezt a kérdést nem lehet még egy hosszabb és összetett mondattal sem lezárni. Ehhez szívesen visszatérek, ha lesz önnek is ideje. Egy dolgot vagy inkább történetet azért el kell mondanom, ami nagyban meghatározta rálátásomat a magyarság kérdésére. 1978-at írtunk, tehát 40 évvel ezelőtt történt. Komáromi iparistaként nagyon jó kapcsolatot ápoltam az akkori nádszegi esperes plébánossal. Egy alkalommal megkért nem vinnék –e el egy levelet Komáromba az egyik ismerősének. Elvittem, és a feladat az volt, hogy pénteken amikor jövök haza hozzam a választ. Az első feladat teljesítése után jött a második és a sokadik. Mint diákot a második levélforduló után kezdett érdekelni mit is írhatnak egymásnak. Rákérdeztem az esperes úrnál, hogy ezeket a leveleket a postás nem e viheti? Viheti, persze, hogy viheti csak az akkor soha nem ér célba és soha nincs rá válasz. Ekkor még jobban kezdett érdekelni a történet, és mertem megkérdezni mit is tartalmaz a levél? Tudod arra keressük a választ, hogy egy 95%-ban magyar lakta községben Nádszegen a szülők 27%-a miért a szlovák iskolába íratja gyermekét. Tudod ezzel elajándékozzuk az anyanyelvünket. Ez ahogy írtam 40 éve történt, azóta a helyzet nem javult sőt. Erről többet egy külön interjúban, ahol megbeszélhetjük a mai helyzetet is, és higgye el lesz miről beszélni.
Tavasz, Köztársasági elnökválasztás, majd Eu parlamenti választások?
Igen, párat alszunk és köztársasági elnököt választunk. Sok indulót már ismerünk, de még biztos lesz jelölt. A felmérések valamit elárulnak, de mindig a választó dönt. Az ő szavazata a végleges felmérés. Két körös választásra van kilátás, tehát áprilisban már tudni fogjuk ki az új elnök vagy maradt e a régi. Én még mindig azt gondolom, hogy az ő neve is lehet a szereplők között. Újra van magyar jelölt és nem is egy. Itt is osztódás mutatkozik, de minden pártnak , személynek aki teljesíti a jogi feltételeket az induláshoz és indulni akar zöldet kell adni. Azt azért mindenki tudja, hogy egy induló magyar jelöltnek is nehéz a mai viszonyok között nyerni Szlovákiában, nem még kettőnek. Az ember egy életen át tanul és remélem ez is komoly tanulsággal szolgálhat mindnyájunk számára.
Az eu-s választások. A részvétel már most borítékolható, hogy alacsony lesz, ami nem is csoda. Májusig még sok víz lefolyik a Dunán és sok minden kikristályozódik.

Karácsony, Új Év. Mit üzen az olvasóknak?
Én csak egy dolgot. Kívánok mindenkinek békés, áldott és politika mentes Karácsonyt, és egy olyan új esztendőt amelyben az egészség társunk lesz és az egymás iránti tisztelet elvezet bennünket egy olyan útra ahol az Emberek egy kis szerencsével újra megtalálják az Embereket vagy újra rátalálnak egymásra.

Köszönöm a beszélgetést.
JF

Előző cikkLegfőbb Ügyészség
Következő cikkElhunyt Grendel Lajos, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc