Az alkotmánybíró-választás menete

0
437

POZSONY | A törvény szerint az alkotmánybíró-jelölteket a parlament választja meg, a köztársasági elnök pedig a jelöltekből választja ki magukat a bírákat.

Annak ellenére, hogy törvény egyszerűen és egyértelműen fogalmaz, maguk a politikusok és az alkotmányjogászok is vitatkoznak egymással azon, hogy pontosan kinek milyen lehetőségei vannak a választás kapcsán.

Kérdéses, hogy a parlamentnek az összes hiányzó bíró helyére dupla számú jelöltet kell-e választania, azaz a kilenc bírói helyre tizennyolcat, s csak ez után küldik el az elnöknek a jelölteket, vagy akár két megválasztott jelöltet is el lehet már küldeni az elnöknek. Andrej Danko házelnök jelezte, bármennyi jelöltet is választ meg a parlament ma, ő a listát továbbítani fogja az államfőnek.

Az államfőnek elvileg szabad döntése van azzal kapcsolatban, hogy melyik jelöltet nevezi ki bírának, illetve az Alkotmánybíróság elnökének. Ezzel a döntéssel kapcsolatban folyik a legnagyobb találgatás, hogy Andrej Kiska vajon hajlandó lenne-e kinevezni Robert Ficót, ha a parlament megválasztja. Az elmúlt hetekben többször olyan információ szivárgott ki az államfő környezetéből, hogy Kiska Ficót nem lenne hajlandó kinevezni, ám hivatalos formában ezt a hírt az államfő hivatala sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

Forrás : ÚJ SZÓ ONLINE

 

Előző cikkAmi nélkül sohasem volt játék: a focilabda története
Következő cikkAlkotmánybíró-választás: egyetlen jelöltet sem választottak meg, csütörtökön jön az újabb szavazás!
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc