Alkotmánybíró-választás: egyetlen jelöltet sem választottak meg, csütörtökön jön az újabb szavazás!

0
449
Forrás: Paraméter

A képviselők kedden 17 órától nyilvános szavazáson döntöttek volna arról a 18 jelöltről, akik közül Andrej Kiska köztársasági elnök kijelöli majd a kilenc alkotmánybírót. Kedden azonban nem született döntés.

A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. A választáson végül egyetlen jelöltet sem választottak meg, így csütörtökön 11 órakor újra szavazás vár a képviselőkre.

 

Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, állítólag az SNS-esek is ugyanígy jártak el, a Híd képviselői azonban nem üres szavazólapokat adtak le.

 

A Smer egyik képviselője, Ľubomír Vážny elismerte, hogy üres szavazólapot adott le. Elmondása szerint azért tett így, mert nem tud azonosulni a jelöltekkel. Hozzátette, a Smer képviselői szabad kezet kaptak a szavazást illetően.

Juraj Blanár, a Smer alelnöke szerint a párt képviselői így nyilvánították ki véleményüket a nyilvános szavazásról, amely az eredményből kitűnik.

Erik Tomáš (Smer-SD) szerint az alkotmánybíró-választás első fordulójának eredménye lehetőséget ad további tárgyalásokra.

 

„Az elutasító hozzáállásunkkal fejeztük ki véleményünket a nem demokratikus nyilvános szavazással kapcsolatban, és egyúttal azt is teszteltük, hogy működik-e a kormánykoalíció” – tette hozzá a smeres képviselő.

 

Ľubomír Petrák (Smer-SD) nem tartja kizártnak, hogy amennyiben az alkotmánybíró-választás második fordulója is nyilvános lesz, ismét üres szavazólapot fog leadni.

 

A Smer korábban nem támogatta az alkotmánybíró-választás nyilvánossá tételét, a Híd és az SNS azonban igen, így a képviselők nyilvános voksoláson szavaztak a jelöltekről.

 

A keddi szavazást követően Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke felszólította az alkotmányjogi bizottságot, hogy döntse el, nyilvános vagy titkos legyen-e az alkotmánybíró-választás második fordulója, amelyet csütörtökön 11 órakor tartanak.

 

A képviselők 37 jelölt közül választhattak miután Lucia Kurilovská még korábban visszalépett a jelöltségtől, kedden pedig Robert Fico is erre a lépésre szánta el magát. A ĽSNS is visszavonta Radovan Hrádek jelöltségét, a párt képviselői pedig nem vettek részt a keddi alkotmánybíró-választáson.

 

„Hogy a legerősebb politikai párt elnökeként aktív tárgyalásokat folytathassak a továbbiakban az alkotmánybíró-jelöltekről, és ne merüljön fel a gyanú, hogy saját érdekeimet tartom szem előtt, úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől, és erről levélben értesítem a parlament elnökét. Annak ellenére, hogy minden törvényes feltételét teljesítettem a legitim jelöltségnek”

– jelentette ki Fico a keddi sajtótájékoztatóján, ezenkívül elmondta: a Híd párt hozzáállása miatt fennáll a koalíciós szerződés felmondásának a veszélye.

 

Forrás: Paraméter, 2019. február 12. – 18:31 | Belföld 32

Előző cikkAz alkotmánybíró-választás menete
Következő cikkFELMÉRÉS: Élen Šefčovič, Mistrík és Čaputová, Bugár ötször annyi százalékon áll, mint Menyhárt
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc