Már biztos a Kisebbségi kormánybiztos

0
173
Fotó: Rózsár Vince

     2023 szeptember utolsó szombatján előrehozott parlamenti választásokat  tartottak Szlovákiában. Az eredmény mindenki számára akit érdekel ez a téma ismert. A választások után pár héttel a régi szokásoknak megfelelően megalakult az új kormány.

      Szerettük volna, ha magyar képviselettel alakul. Sajnos, ahogy már több esetben megfogalmazódott a történelmi siker sem volt elég  ehhez a képviselethez.  Persze tudom, hogy először  jött volna a parlament, utána onnént már csak egy ugrás a ,,sugár,,.

Előszeretettel elfeledkezünk, hogy még az előző, a 2016-os választások után létrejött  SMER-SNS-HÍD-SIET kormány nevezte ki Bukovszy László kormánybiztost. A 2020-as választások után megalakult OLANO vezette kormány valahogy elfeledkezett őt leváltani. Ha jóindulatú akarok lenni, és miért ne, akkor azt mondom nem feledkezett el csak hagyta Őt tovább dolgozni. Fejezze be azt a munkát amit elkezdett. Ez valahol dícsérendő, hiszen ők is megtehették volna, hogy a kinevezésük első napján útilaput kötnek a lábára, és valakit odatesznek a helyébe. Szólhattunk volna egy árva szót is? Nem.

Ő tette tovább a dolgát, s alig lehett hallani arról, hogy menesztik. Igaz a hatáskörei eléggé szűkösek voltak, és még a ,,lovat is kilőtték alóla,,, igy azután már nagyon nehezen lehet boldogulni. Ennek ellenére vagy csak azért is találkozókat szervezett kissebségi dolgokat érintő kérdésekben.

Megalakult az új kormány vagy a régi lett kicsit kisminkelve, és azonnal neki látott a munkának. Ennek első kézzel fogható eredménye, hogy az első kormányülésen visszahivták  Bukovszky László kormánybiztost.  Engem személy szerint nagyon meglepett a visszahivása, hiszen semmi nem utalt arra, hogy vele kezdik a személycseréket. Ugyanakkor azok hivták vissza, akik őt 2016-ban kinevezték, ezért is volt számomra érthetetlen. Annyira gyorsan történt. hogy maga sem hitte el, meg aztán nem is szóltak neki. Egykor a Székely bácsi akitől az aszzony egyszer megkérdezte:- Szeretsz-e még engem? Sosem mondod… , erre ő frappánsan ezt felelte: – Egyszer megmondtam. Ha változás lesz, szólok.,, Legalább megfogadhatták volna  a tisztesség kedvéért a Székely bácsi tanácsát.

Ezzel a húzással az utolsó magyar is kikerült a kormányból. Igaz Őt valamikor csak a HÍD párt jelölte. Szakmaiságát nem nagyon lehet megkérdőjelezni. Azt gondoltam , hogy a gyorsaság azért van, mert már valaki ott áll a hivatal ajtaja előtt és várja a bemenetelt. Ez általában jobb helyeken igy szokás. Nem, itt kicsit más a forgatókönyv, ő ment azt majd valamikor jön valaki. Az ilyen menesztéseken nem is nagyon kell sokáig töprengeni. Minden kinevezett vezetőnek tudnia kell, hogy bármikor , még éjfélkor is ok nélkül meneszthetik.  

Kormánybiztos úr számára a történet ott eddig tartott. Két kormányt kibirt, átélt és két kormányhivatali megbizáson keresztül teljesitett kihívásokkal teli feladatot. Az utolsó szó összetételt Forró Krisztián elnök úrtól csentem el, ő ehhez kívánt jó munkát az újonnan kinevezett kormánybiztosnak.

Én személy szerint a magam nevében szeretném megköszönni az elvégzett becsületes munkáját. Nem lehetett könnyű ellenszélben , néha árral szemben teljesíteni. Köszönöm!

Két hónapon keresztül a hivatal vezető nélkül maradt. Nem volt ember erre a posztra, vagy talán volt is csak nem felelt meg az elvárásoknak.  Végre pár nappal ezelőtt a kormány a Szövetség párt ajánlására kinevezte Horony Ákos Dunaszerdahelyi jogászt. Az új kormánybiztos elmondta, hogy  folytatni kívánja azt a munkát, amelyet elődje, Bukovszky László megkezdett.

Tisztelettel gratulálok, és nagyon sok sikert és bölcs döntéseket kivánok munkájához.

Ezzel a jelöléssel a Szövetség jelét adta annak, nem szeretnének szélárnyékban maradni, és azért tudjuk meg, jó ha van vagy inkább lehet emberünk a kormányban. Ez igy lenne helyénvaló és korrekt , ha…. . Igen, ha az előző Fico kormányban lévő magyarok nem galibáztak volna, vagy inkább azt mondták volna, hogy ott a helyetek még akkor is, ha mi kicsit más véleményen vagyunk is.

Most azt amit pár évvel ezelőtt helytelennek tartottak helyessé vált. El kelle már végre dönteni merre is van az előre, mit is akarunk a jövőtől. Tényleg egy igazi egyhelyből elmozditó egységet az itt élő magyarok teljességével vagy csak pár ember képzelt egységét. Ezt nagyon fontos lenne mielőbb eldönteni mert csak ezen felellőségteljes döntés után lehet vizre tenni az itt élő magyarok sokszor léket kapott hajóját. Enélkül megint csak céltalanul fog ringatózni a két part között. Forró Krisztián elnök úr pedig azt találta mondani, hogy ,, mi a polgárok oldalán állunk, nem pártok oldalán,,. Ezt illene lenne aprópénzre is váltani.

Az új esztendő küszöbén állunk, ha már fentebb említettem a Székely bácsit, egy Székely köszötővel kezdem ezt az évet.

A mezőkön áldást, a házakban békét, az emberek szívében boldog egyetértést. Ezért fohászkodunk, ezért ver a szivünk, Adjon az Úristen boldog új esztendőt nékünk.

 

JF

 

Előző cikkÖsszefoglaló a 2023-as év történéseiről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel
Következő cikkA Szigi majd megírja- Vendégem Szigeti Attila- 138.adás
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc