Újabb EB – selejtezők

0
445

Csütörtök és vasárnap újabb két foci meccs két nagyon eltérő eredmény és játék egyaránt. A Horvát – Magyar meccset vártuk, talán kicsit reménykedtünk a szívünk mélyén mert magyarok vagyunk.. Azt gondolom mindenki tudja és érzi is egyaránt, hogy egy meccs sem teljesen életbevágóan fontos. Minden mérkőzés más és más és megvan a maga pikantériája.
Érdekes mérkőzésre volt kilátás csütörtökön Splitben, legalább is a nyilatkozatokból ez jött le, no és nagyon sok drukker kisérte el a válogatottat. A szurkolók sok esetben túlfűtöttek, de ez így van rendjén. Ez nem csak mostani jelenség ez már a futball megjelenése óta így működik . A szurkoló az mindig győzelmet vár és ez így is van rendjén.
A magyar drukkernél elszántabb kevés létezik. Ezerötszázan foglalták el a Poljud vendégszektorát, s megpróbálták felvenni a harcot a túlerővel szemben. A megszokott koreográfia sem maradhatott el.
Este háromnegyed kilenckor Daniele Orsato (olasz) sípmester jelére útnak indul a bűvös labda és felhangzik a ria – ria hungária még Splitben is több mint 30ezer ember előtt.
A mérkőzés alatt lejegyeztem a történéseket, most ezekből adok ,, ízelítőt.
EGY – KÉT ÜTKÖZÉS AZ ELEJÉN AZT A 3 PERCBEN MÁR MODRIC FÖLÉ ÉS PERISIC A 4 PERCBEN MELLÉ LŐ. AZ 5 PERCBEN MODRIC EGY HATALMAS KORMUTH HIBA UTÁN MEGKÖSZÖNTE A LEHETŐSÉGET ÉS AZ EREDMÉNYJELZŐN MÁRIS 1:0.
HIDEGZUHANY AZONNAL AZ ELEJÉN, DE VAN MÉG MINIMUM 85 PERC A JAVÍTÁSRA.
AZ 1969 DECEMBERÉBEN 50 ÉVVEL EZELŐTT A MARSEILLEI VERESÉG KÖZBEN SZÜLETETT SZEPESI GYÖRGY SZÁLLÓIGÉJE:: „Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok!”
MOST A HORVÁTOK JÖNNEK ÉS JÖNNEK.
A 9 PERCBEN AZ ELSŐ MAGYAR PRÓBÁLKOZÁS, A 10 PERCBEN AZ ELSŐ MAGYAR RÚGÁS, DZSUDZSÁKOT ÜTÖTTÉK EL. DZSUDZSÁK BEEMELTE A LABDÁT A HORVÁTOK PEDIG KI , AZT ANNYI.
A 12 PERCBEN ÚJABB  HELYZET A RIPORTER, HAJDÚ B. ISTVÁN SEM HAGYJA SZÓ NÉLKÜL ÉS MEGJEGYZI : JÓ VOLNA TALPON MARADNI!
A 16. PERCBEN ÚJABB HIBA A VÉDELEMBEN, MEGÚSZTUK. HÁT VALAHOGY LASSÚBBAK VAGYUNK, KICSIT LEJT A PÁLYA IS, TÖBB KELL, JÓVAL TÖBB.
A 21.PERCBEN SALLAI AZ ELSŐ SZÖGLETET HARCOLJA KI, DE AZ EREDMÉNY MARAD. ALAKUL VALAMI, ÚJABB MAGYAR SZÖGLET, KIJÖVÜNK A HORVÁTOK SZORÍTÁSÁBÓL.
24. PERC 2-0, A SZEGÉNY EMBERT AZ ÁG IS HÚZZA, LOVRENCSICS HATALMAS HIBÁJA UTÁN PETKOVIC, SAROKKAL PÖCKÖLI A LABDÁT A HÁLÓBA. AZ Ő ÖRÖMÜK A MI BÁNATUNK VOLT ÉS NEM ELŐSZÖR FORDUL ELŐ A SELEJTEZŐK SORÁN, HOGY SZARVASHIBÁKAT VÉTENEK A JÁTÉKOSOK ÉS FÉLŐ, HOGY A VÉGÉN EZ MAJD NAGYON SOKBA KERÜL.
27. PERCBEN MAGYAR SZABADRÚGÁS ÚGY 35 MÉTERRŐL, DZSUDZSÁK A KAPUSNAK AJÁNDÉKOZZA A LABDÁT. KICSIT LEÜLT A MÉRKŐZÉS, MOST A HAZAIK SEM ERŐLTETIK. EZ NEKÜNK JÓ.
33.PERCBEN PERISIC VESZÉLYEZTET, MINTHA TÖBBEN LENNÉNEK A HORVÁTOK
37.PERC, ÚJABB MAGYAR SZABADRUGÁS ÚGY 25 MÉTERRŐL. SZÖGLET LETT BELŐLE ÉS PERISIC FEJELI KI A LABDÁT.
40-PERCBEN HATALMAS HORVÁT HELYZET MARAD KI, PETKOVIC. ÚGY PATTANAK LE A MAGYAROK A HORVÁTOKRÓL MINTHA EZT ELŐIRTÁK VOLNA SZÁMUKRA.
42.PERC PETKOVIC 3 : 0 , HATALMAS KÁDÁR HIBA UTÁN. NO EZ MÁR SOK, EZEK MEGTÖLTIK A SZILVESZTERI MŰSORT MONDJA HAJDÚ B. ISTVÁN.
44.PERC ÚJABB HORVÁT SZÖGLET. KICSIT MÁR GÁLÁZNAK MODRICÉK, NEM CSODA.
NAGYON ERŐTLEN A MAGYAR CSAPAT, A HÁTVÉDSOR PEDIG VÉGKÉPP NINCS TALPON. A FÉLIDŐBEN 3 : 0 TELJESEN MEGÉRDEMELTEN.
A SZÜNETBEN A CSERÉK MELEGÍTENEK, DE 11 JÁTÉKOST MEGINT NEM LEHET CSERÉLNI. ITT CSAK ESETLEG FOLTOZNI LEHET. CSAK MELYIK POSZTON?
MOST AZ A KÉRDÉS, LŐJÜNK E GÓLT VAGY NE KAPJUNK.
AZ 5 PERCBEN MINDEN TERV MEGHIUSULT, LEEGYSZERŰSITIK A JÁTÉKOT A HORVÁTOK MONDJA AZ EGYIK SZAKÉRTŐ. A FOCI AZ NAGYON EGYSZERŰ JÁTÉK, AZ NEM TUDOMÁNY, CSAK A LABDA KELL HOZZÁ ÉS AZ NÁLUK VAN ÉS NEM IS KEVESET
A PONTRÚGÁSOKBÓL LEHET ESÉLYÜNK MONDJÁK A STUDIOBAN, CSAK EL KELL JUTNI A PONTRÚGÁSIG, MEG HÁT A FOCI AZ JÁTÉK, ÉS NEM A PONTRÚGÁSOK ÖSSZESSÉGE. SZARVASHIBÁK ÖSSZESSÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐBEN, NINCSENEK ÖSSZESZOKVA VAGY MI, HÁT MEG HIÁNYZÓINK VANNAK, KIK AZOK, SZLOVÁKIA ELLEN OTT VOLTAK ÉS MÉGIS.
KÁDÁR HELYETT LANG A 2. FÉLIDŐBEN
MAGYAR TÁMADÁSOKKAL KEZDŐDIK A 2. FÉLIDŐ. AZ 51.PERCBEN MEGJÖTTEK A HORVÁTOK PERISIC RÉVÉN.
54.PERC 11 ES, KLENHEISER BUKTATJA REBICET, GYERMETEG HIBA ÉS KIÁLLITVA. MÁR CSAK EZ HIÁNYZOTT. 54.PERC PERISIC BÜNTETŐJÉT GULÁCSI KIVÉDI, NO LEGALÁBB VALAMI. AMÚGY NAGYON LEZSERÜL RÚGTA. ELDUGTÁK A LABDÁT A HORVÁTOK, DE NAGYON.
JÖNNEK A CSERÉK A 60.PERCBEN NAGY DÁVID VÁLTJA DZSUDZSÁKOT, BREKALOV PEDIG PERISICET. A 67. PERCBEN KOVACIC – MODRIC CSERE. 68.PERC AZ ELSŐ MAGYAR KAPURA LÖVÉS SALLAI RÉVÉN.
66% – 34 % A LABDA BIRTOKLÁSI ARÁNY.
A 73.PERCBEN VLASIC RAKITIC HELYÉN, A 76.PERCBEN VARGA VÁLLTJA SALLAIT, ÉS MÁR EL IS HÚZ A JOBB SZÉLEN.SZÖGLET. A 86.PERCBEN REBIC A HOSSZU SAROK MELLÉ LŐ, KÖSZÖNJÜK.
92.PERC HAZAI SZÖGLET. ÉS UTÁNA VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK
A MÁSODIK FÉLIDŐBEN KIENGEDTEK A HORVÁTOK, 11 EST HIBÁZTAK, KLENHEISERT KIÁLLITOTTÁK. EZ VAN, ENNYIRE VOLTUNK KÉPESEK, NEM LESZ UJABB NÉPÜNNEPÉLY
VASÁRNAP ÚJABB MECCS GYEREKEKNEK AZ AZERIEKKEL.
Csütörtökön így volt, volt szurkolás és gól is egyaránt, de csak az egyik kapuba, de tényleg csak az egyikbe. A 11-es kimaradt a másikba.
Ezen az estén a magyar csapatnak csak felvillanásai voltak és azok is csak nagyon elvétve. Ez a sikerhez nagyon kevés, hű de kevés volt. A cserék sem segítettek az eléggé enerváltan futballozó magyaroknak. Rossi mester is csak fogta a fejét, azt elnézést kért a teljesítmény végett. Ez egy gesztus, de nem több. Ettől még nem lesz jobb a foci, sem a játékosok teljesítménye, mert ez a két dolog kéz a kézben jár, de most valahogy nem találjuk a másik kezét, néha még a sajátunkat sem.
Ez volt csütörtökön este. Újra lehet számolni, számolgatni, hogy kinek kell vereséget szenvedni, hogy nekünk jó legyen. Ez a számolgatás megy már jó ideje azt a végén talán egy kivétellel nem tudjuk kiszámítani a számunkra megfelelő eredményeket, mert hát a többiek sem rosszak matekból és néha fociból meg jobbak. Így aztán még számolni is könnyebb.
Van még esélyünk és két meccsünk. Az egyik már vasárnap este 6 órától vagy 10-15 ezer gyermek zsivalyától hangos Groupama arénában.
Hajrá Magyarok!!
Marci szerint a hangulat különleges volt, sokszor zúgott a több mint 10 ezer gyerek torokból kicsit másképp a RIA –RIA HUNGÁRIA és a Hajrá Magyarok. Csak az a fránya labda sokszor galibázott mindkét oldalon. A zsíros kenyér hagyma nélkül jobban ízlett volna, de így sem volt azért olyan rossz.
Akkor kezdődjön a mérkőzés. Hajrá magyarok!
A kapitány három helyen változtatott a csapaton Kádár ,Kleinheisler /kiállítva/és Holman kimaradt. Helyükre Baráth, Szoboszlai és Kovács I. került. Szoboszlait a nagy visszatérőnek harangozták be. Kicsit hama van még ezzel. Nagyon fiatal és nem nagy visszatérő, inkább úgy fogalmaznák, hogy sérülése után újra helyet kapott a válogatottban.
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut – Vida M., Szoboszlai – Dzsudzsák, Kovács I., Sallai – Szalai csapattal kezdenek.
Dennis Higler játékvezető a sípjába fúj és útnak indul a labda.
6. perc – Itt az első helyzetünk, Dzsudzsák adott jó labdát Szoboszlainak, aki 18 méterről fölé emelt.
9. perc . Támadunk, Dzsudzsák 20 méteres bombáját blokkolták a védők, majd Vida tekerését paskolta fölé a kapus.
11. perc. Megvan a vezetés. A szögletet rosszul fejelték ki a védők, Korhut pedig 25 méterről ritkán látható óriási gólt lőtt a bal sarokba. 1-0!
Ez így már elég tűrhető, még egy gól és lezárhatnánk a mérkőzést.
Az első negyedórában óriási fölényben voltunk.
23. perc újabb szép támadások, Sallai 18 méteres lapos lövését fogta az azeri kapus. Kovács gurított középre, Szoboszlai ügyesen átlépte, Sallai lőtt 15 méterről, de Balayev védett.
29. perc megint helyzet, Kovács beadására Sallai robbant be, de 11 méterről mellé lőtt.
Az első félidőben sokkal jobbak voltunk, de a helyzeteink ellenére csak egy gólt tudtunk szerezni, de az igazándiból hármat is érhetne.
Elkezdődött a második félidő.
47 perc. Az azeriek két szögletet is elvégezhettek egy perc alatt, de szerencsére egyik sem volt veszélyes. Utána az ellentámadásnál Kovácsot lökték ki a labda alól. A 25 méteres szabadrúgást Szoboszlai vágta fölé.
Ne így folytassuk, ez nem lesz jó!
57 perc. Azerbajdzsáni csere Almeida-Abdullayev. Érzik a lehetőséget.
66. perc , újabb Azerbajdzsán-i csere,Khalilzadet Huseynov válltja.
71. perc, Nagy Dominik be, Dzsudzsák le. Elfáradt, egyértelműen, de zokon veszi a cserét. A csapatkapitány lejövetelekor Marco Rossi mellett elsétált, kezet nem fogtak a felek, bár az olasz szakember előbb felé nyújtotta a kezét, majd szavakkal is próbálta nyugtatni. A mérkőzés hevületében megesik, de a gyerekek is látták. A csapatkapitány az csapatkapitány a cserénél is.
75.perc, kezd elszürkülni a mérkőzés, ez az azerieknek jó, mert hátha találnak egy gólt.
76. perc, Rossi is érzi , hogy a nagy visszatérő Szoboszlai ennyit bírt csak, Holman Dávid váltja.
78.perc, újabb Korhut kisérlet, ballal 31-ről milliméterekkel lövi a bal alsó mellé, futtából. Ismétlés a tudás anyja gondolja Ő is.
86. perc, újabb cserék, Dadashov válltja Ramazanovot és Sigér Kovacsot. Érezhető, hogy meg kell tartani az eredményt.
90+1.perc,Orbán ellöki Abdullayevet, szabadrúgás kissé jobbról, 26-ról.
90+3.perc, a védelmünk megint bakizik Abdullayev szabadrúgása után mint Splitbende megússzuk! Megúszatták velünk.
90+4.perc, Rahimov fejjel csúsztatott labdáját Gulácsi Mustafazade elé üti, aki egy méterről bekotorja a hálóba. A holland bíró pedig kifelé ítél szabadrúgást. No lássuk a lassítást. Van ilyen a spori tévedett, sem les állás, sem kezezés nem történt. Rossz szögben állhatott és nem látta, de a partjelző sem. Ez az igazi csapatmunka. Végül még a ,,gólszerző,, kap sárga lapot.
90+6. perc, végre vége a mérkőzésnek.
Nem mindennapi győzelem, az már szentigaz!
A mérkőzés után Rossi nyilatkozata: Szerencsések is voltunk ma, lehet a gyerekek miatt. Ez a környezet velük lenyűgöző volt, nagyon szépen köszönjük!
Igen, csak mit láttak a gyerekek, hogy ilyen játékkal és tévedéssel is lehet nyerni. Ilyen játékkal is lehetnek valakik válogatott focisták. Ma kellet volna jóval többet nyújtani, hiszen a gyerekek még nem nagyon tudják, hogy a felnőttel sokszor miért is szidják a játékosokat. Talán most már kezdik érteni. A horvátok elleni meccs után miben is bízhattunk? Legfőképp abban, hogy a magyar játékosokban a folytatásban lesz annyi, hogy legalább a szurkolókért, most a gyerekért és a becsületükért harcoljanak.

A holland bíró odament Jurcevichez és bocsánatot kért miután megnézte videón az esetet a találkozót követően. Az eredményen ez semmit nem változtat. Nem volt videó bíró így nem lett döntetlen.
Újra számolgathatunk , hogy mennyi esély maradt? Horvátországnak 13, Szlovákiának 10, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Walesnek 7 pontja van, míg Magyarországnak 12. Nekünk az lenne a legkedvezőbb forgatókönyv, ha a horvát válogatott pont nélkül maradna Wales vendégeként, sajnos nem maradt pont nélkül . Egy mérkőzés még hátra van Wales ellen idegenben, van akinek még kettő. Persze minden lehetséges, meg az is lehet, hogy kitudja.
Pár hónappal ezelőtt a horvátok elleni siker után azt írtam, hogy :,,Legyünk büszkék a sikerre, de közben óvatosak is. Két meccs egy siker ez csak részsiker. Sok csatát kell nyerni ahhoz, hogy a végén a háborút is megnyerjük, ezzel a horvátokat, walesieket , szlovákokat az azerbajdzsániakat is megelőzzük. Az , hogy utánunk milyen lesz a sorrend keveseket érdekel majd, de az odáig vezető út nagyon sokunkat. Bízom abban , hogy sok március huszonnegyedikei vasárnapja lesz a magyar futballnak.,,
A sorrend jelenleg megfelelő, igaz a mutatott játék az feledhető. Igaz március huszonnegyedikei vasárnapja most nem volt a magyar futballnak. A szurkoló és én is mindig bízunk abban, hogy sikerülni fog, sikerülni kell. Már csak egy karnyújtás a sikerhez, de úgylátom nehéz lesz a Walesik ellen kinyújtani. Igazi magyaros szellemiségre, küzdésre lesz szükség és a siker nem marad el. Utána elfelejtjük a vereségeket, kínlódásokat, lehet az azeriek nem felejtik a holland Dennis Higler játékvezető nevét, igaz mi sem.

JF

Előző cikkLegidősebb választók – Viki néni
Következő cikkVÁLASZTÉSI LEHETŐSÉG ÉS A SZAVAZÓFÜLKE
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc