A  kampányidőszak végéhez közeledünk, ami kicsit unalmas volt, de a jelenlegi politikai légkörben ez pozitív fejleményként is felfogható.

A hivatalos kampányidőszak július 10-én kezdődött, amikor a törvénytárban kifüggesztették a választások időpontjáról szóló határozatot. A kampányidőszak egészen a választások napja előtt 48 órával kezdődő kampánycsendig tart. A kampány finanszírozásáról bővebben itt olvashatnak.

A helyhatósági választások előtti kampány a vártnál nyugodtabban telt. A régen megszokott óriási kampányrendezvények már nem annyira menők. Néhány kivétel híján a kampány nem a sárdobálásról szólt, inkább a programok ütköztetéséről, ami nagyon üdítő fejlemény. Azért volt, aki a program helyett inkább az ijesztgetésre helyezte a hangsúlyt.

A települések negyedében csak egy bátor jelentkező akadt a polgármesteri székre, ezeken a településeken a választás napján gyakorlatilag elegendő az adott jelölt saját magára leadott szavazata ahhoz, hogy polgármester lehessen. Ilyen polgármesterjelöltből a Hídnak 44, az MKP-nak 37 van. A magányos farkasokról bővebben itt olvashatnak.

Az MKP 297 polgármesterjelöltet indít, vagy támogat. Ebből 196 saját jelölt. A maradék 64 koalícióban, illetve 37 jelölt függetlenként indul, viszont MKP-s támogatással. A Híd színeiben, vagy támogatásával 451 jelölt indul. A kizárólag a Híd színeiben induló polgármesterjelöltek száma 234. Koalícióban 175 és függetlenként, de Hidas hátszéllel 42 jelölt méretteti meg magát. Ez a különbség valószínűleg annak tudható be, hogy a Híd az egész ország területén indított jelölteket, míg az MKP csak a magyarlakta régiókat célozza.

Összesen 2926 városban és faluban tartanak november 10-én választásokat. A szavazáson több, mint négymillió ember voksolhat, ebből több mint 55 ezer első választó. A helyhatósági választásokon nem csak szlovák állampolgárok vehetnek részt. Mindenki, aki szlovák lakcímmel rendelkezik és elmúlt 18 éves leadhatja szavazatát a személyes kedvencére a 6021 választókörzet közül a sajátjában.

A nagyobb településeken és városokban nagy az érdeklődés a képviselői, illetve polgármesteri posztok iránt, de vannak olyan kistelepülések, ahol inkább nyűg a polgármesteri poszt. Öt településen ezért senki sem indul a posztért, így a választott képviselő-testület egyik kijelölt tagja fogja irányítani a települést, ha az előző ciklus polgármestere a kiegészítő választásokig nem vállalja a falu további vezetését. 

A helyhatósági választások csaknem 9 millió eurót emésztenek fel a költségvetésből. A költségek nagy részét az állam állja, de a statisztikai hivatal is hozzájárul 1,42 millió euróval.

Végezetül néhány jótanács: A szavazóhelyiségek november 10-én reggel 7:00-kor nyitnak és este tízig lehet szavazni. A polgármesterjelöltből egyet, míg a képviselő aspiránsokból annyit karikázhatunk, amennyi mandátummal az adott választási körzet rendelkezik. Több karika esetében a szavazat érvénytelen.

 

Forrás: www.bumm.sk

Előző cikk48 óra a voksolás előtti kampánycsend
Következő cikkÉrvénybe lépett a kampánycsend
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc