Ma éjféltől  a  181/2014 Tt. számú törvény értelmében  kampánycsend van érvényben.

Annyit jelent, hogy  csütörtök éjféltől /november 8./ tilos kampányolni a választások befejezéséig, azaz szombat /november 10./ este 22.00 óráig. A kampánycsend a választás napján is azaz szombaton is érvényben lesz.

Miért is van kampánycsend? Az én szerény véleményem szerint azért, hogy a választónak legyen egy kis szusszanásnyi ideje eldönteni, hogy a mi esetünkben kire adja szavazatát. A törvény azonban nem írja elő a jelöltek részére, hogy a kampány ideje alatt elhelyezett plakátokat, billboardokat eltávolítsák. Valahol ez képtelenség is lenne, ezért a választó a kampánycsend ideje alatt is találkozhat a jelöltekkel. Igaz csak plakátokon, billboardon, de azért belebotlik.

Az érdekesség kedvééert megemlítem, hogy  összesen  2 926 településen  voksolhatnak az emberek Szlovákia szerte a jelöltekre. Van pár olyan település is ahol nincs polgármester jelölt és a települések egynegyedében pedig elég egyetlen egy szavazat a polgármerter jelölt győzelméhez, mivel egymaga indul.  Megközelítőleg négymillió szavazásra jogosult személy vehet részt a választásokon.

 

JF

Előző cikkHelyhatósági választások: közeledik a nagy nap November 10-én választunk
Következő cikkMa reggel két kérdést tettek fel a szombati helyhatósági választásokkal kapcsolatban
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc