Az emberek sokszor tévedésbe vannak, hiszen ami körülöttük történik az is csak kevésbé érinti és érdekli őket. A történések amíg nem jönnek be egészen a konyhánkba addig talán sokakat nem is érdekel. Sajnos ez nem csak minden napkelte után van így , de napkelték előtt is így szokott lenni.
Nagyon sok éven keresztül volt lehetőségem figyelni az emberek érdeklődését a közügyek iránt, sőt ez a lehetőség még jobban kibővült számomra. Az érdeklődés a közügyek iránt olyan mint az EKG görbe, vagy teljes nevén elektrokardiográfia a szívműködést kísérő elektromos impulzusokat rögzíti és ábrázolja monitoron vagy papíron.
Kérdezhetik jogosan, hogy mi a fene köze van a közéleti érdeklődésnek az EKG görbéhez. Kicsit mélyebben beleástam magam a görbe tanulmányozásába és egyre jobban rájöttem, hogy amit a görbe mutat nagyon is érvényes lehet a mindennapjainkra. Tudjuk, hogy a szív normális működésének vizsgálatára használjuk, de emelett természetesen számos rendellenesség kimutatására is. Ezek a rendellenességek olyanok mint a mi mindennapi viselkedésünk vagy mondjam azt érdektelenségünk a másik iránt, a közügyek iránt. Továbbá azt olvasom, hogy feltárhatóak vele a veleszületett szívhibák, továbbá az ingerületképző és -vezető rendszer működésének hibái, melyek ritmuszavarokat okoznak.
Kicsit, ha figyelmesen olvassuk a fenn írtakat szembetűnően érdekes fogalmak jelennek meg a rövid leírásban, legalábbis számomra. Kiemelem azt a pár fogalmat ami nekem nagyon érdekes: rendellenesség kimutatása, veleszületett /szív/hibák, ingerületképző és -vezető rendszer működése és ritmuszavarok.
Ténylegesen, ha az emberek viszonyát a közügyekhez és egymáshoz le akarnám írni az utóbbi tíz, húsz vagy legyen harminc évben nagyon is hasonlítana egyes EKG görbékhez. Még azt is eltudom képzelni, hogy néha ez a görbe egyenesbe megy át és a görbét újra kell éleszteni.
A viszonyok több évtizedes leírása egy komolyabb tanulmányt érdemel, de nagyon kíváncsian várnám a görbéjét. Számomra most az elmúlt pár hónap görbéje érdekel. Érdekel, hiszen olyan helyzet állt elő amelyre senki sem számított és senki sem számolt vele. Talán ez az az állapot amikor nem csak egy embernek, nem csak egy nemzetnek, de valahol minden embernek és nemzetnek el kell gondolkodnia a történesek felett, hogy a fenn említett görbe ne menjen át örökre egyenesbe.
Előre bocsájtom és ez kizárólag az én véleményem, hogy a jelenlegi helyzetben a vádaskodás, a te miért ezt tetted végképp nem segít. Egy olyan és nagyon érdekesnek tűnő egy ismeretlenes egyenlet előtt állunk, amely nemhogy komoly fejtörést, de egy komoly társadalmi felfordulást is okoz. Ki gondolta volna ebben a mindent tudó világban, hogy egy egyismeretlenes egyenlet kifog rajtunk, akkor amikor már kitudja hányszor és több ismeretlenes egyenleteket is megoldottunk.
Jut eszembe, elfeledkeztünk talán az egyszerű megoldásokról az egyszerűségről. Mindenapjainkban belebonyolódunk az összetett dolgokba, megoldásokba, mert azt hisszük ez vezet a megoldáshoz, ez lehet, hogy csak az ingerküszöbünknek árt vagy használ. Amikor az EKG görbe kimutatja az ingerületképző és -vezető rendszer működésének hibáját, akkor ezek az inger küszöbök, hol magasabb, hol alacsonyabb inger szinttel megjelennek a mindennapokban is. Ezek az inger küszöbök pedig nagy hatással vannak a vezető rendszer működésére is. A leggyakrabban pedig ilyenkor jönnek elő az úgy nevezett ritmuszavarok, amelyek mindig , legalábbis én így látom egy folyamat eredményeit tükrözik.
Az élet a Nagy Rendezővel egyetemben az asztalunkra tett egy egyenletet, amely megoldásán már december óta törjük a fejünket. Az egész világ keresi a megoldást , csak valahol nagy benne a hangzavar és az összevisszaság. Az egész világban összevisszaságot látunk és pontosan most ebben az összevisszaságban meg kell találnunk az egyszerűséget, a hangzavarban pedig keresni kell a harmóniát, és hiszem, hogy a nehézségek közt mindig ott lesz, ott rejlik a lehetőség.
Komoly dolog az összefogás, komoly dolog a tolerancia és komoly dolog segítőkészség. Azt tapasztalom, hogy ezek a világot fáklyaként előrevivő dolgok újra utat törtek maguknak. Most tényleg nem vigaszra van igényünk, hanem segítségre, a vigasz olcsó ajándék, de most a segítség az a nagyon fontos kapaszkodó számunkra. Én ezt már több ízben, kisebb csoportok, közösségek körében megtapasztaltam a fentebb említett szavak gyakorlati jelentőségét. Megtapasztaltam amikor a közösségért való tenni akarás utat tör, tekintet nélkül arra ki milyen nyelven mondja , hogy hol kell segíteni és azután a köszönömöt is. Megtapasztaltam, hogy néhány esetben a jó érdekében tett lépések háttérbe tudják szorítani a mindenkori bírálókat és mindenben a rosszat keresőket. Azonban a tapasztalatok többsége sajnos azt mutatja, hogy a ma világában sajnos nem a rosszak az erősek, hanem inkább a jók a gyöngék.
Ezekben a napokban nagyon fontos a már fentebb említett tulajdonságon kívül még megőrizni a kincstári optimizmusunkat. Ideillően ezt talán Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin fogalmazta meg az egyik gondolatában amikor ezt írja: ,, Az optimista egyáltalán nem az, aki soha nem szenvedett, hanem az, aki átélte és legyőzte a kétségbeesést.,, Mindenki most valahol szenved, de nem szabad kétségbeesni. Biztosan átéljük, biztosan másabb lesz az elkövetkező világ és mi is akik benne élünk és az újabb napkelte újabb reményt ad és a jelenlegi ritmuszavarok is helyreállhatnak.
JF

Előző cikkTÁVOLSÁG VUHAN – POZSONY
Következő cikkINTŐ JEL
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc