A társadalom kifejezéssel nap mint nap találkozunk. Magának a szónak többfajta értelmezése is van, a lényeg azonban az, hogy mi milyen társadalomban élünk, milyen a hangulata, és van-e dallama.

A társadalom – köznapi értelemben – nagyobb embercsoportot jelöl, mely tagjai egyfajta rend szerint együtt élnek, és társas hatás, befolyásolás révén nyomást gyakorolhatnak az egyénre, miközben az egyén is hatással van a csoportra.

A világ fejlődése magával húzta a társadalom fejlődését is. A civilizáció a társadalomfejlődés, illetve az anyagi műveltség legmagasabb foka, amely magába olvasztja a korábbi korok eredményeit, esetleg tökéletesíti és továbbfejleszti őket. Ebben a tekintetben a civilizáció sokszor a társadalom szinonimájának is tekinthető. A fejlődéssel egyetemben pedig megjelenik a politikai értelmezés is: a társadalom politikai jelentése azt sugallja, hogy a tagok egyetértően megosztanak egymással valamilyen kölcsönös érdeket vagy hasznot. A kifejezés alatt gyakran egy ország állampolgárainak közösségét értjük, ahol a kialakult viselkedési normákat és szabályokat jogrendszerek írják le. A mai társadalmunknak is megvannak a maga törvényei, amelyek mindig javíthatóak, újíthatóak, amit a politikusok meg is tesznek rohamtempóban.

Mai kaotikus világunkban szükség van hűséges társakra is, s talán nem túlzok, ha azt mondom: kellenek társként a dalok. Aki képes felszabadultan nótázni, az tud jó hangulatot teremteni, arra pedig társadalmunknak jelenleg hatványozottan szüksége van: a jó hangulat olyan, mint az ételre a só.

Már 33 éve építgetjük a demokráciát, és néha van olyan érzésem, hogy a téglák némelyike nem nagyon passzol az épülő falba, vagy nem is épül, vagy azzal hitegetnek, hogy a falon lévő lyukakat majd a vakolat bevonja. Sajnos, sok helyen repedt ez a vakolat. Akármilyen is a fal és a rajta lévő vakolat, akkor is meg kell találni a demokratikus társadalom alapvető ismérveit. Melyek is lehetnek azok? Egy, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) által végzett reprezentatív felmérés során arról kérdezték az embereket, milyen társadalmi és politikai jellegzetességeket társítanak a demokratikus állami berendezkedéshez, illetve, hogy milyen mértékben. Kiderült, hogy az emberek többsége szerint a demokratikus társadalom legfontosabb jellegzetessége az állami segítségnyújtás munkanélküliség esetén, illetve az egyenlő bérek biztosítása, de a gazdagok megadóztatásának, valamint a szegények támogatásának kérdése is nagyon rezonált a megkérdezettek között. A felmérés üzenete: egy igazságos társadalomnak ki kellene elégítenie a polgárok alapvető igényeit.

Jelenlegi társadalmunkat rengeteg kór és probléma sújtja. Tudományos kísérletek bebizonyították: a zene képes hozzájárulni a gyógyulási folyamatokhoz az agyban és a testben egyaránt. A zene és az éneklés megnyugtatja a lelket, javítja a hangulatunkat. A mai társadalomnak épp erre a társra van szüksége – valakire vagy valamire, ami a jelenlegi helyzetben képes megnyugtatni a lelket, javítani a hangulatunkat. És ehhez nem kell tökéletes hangú nagyszerű énekesnek lenni!

Béres József üzletember a közelmúltban szomorúan állapította meg, hogy lassan kikopik az együtténeklés vidám szokása a családokban és a baráti társaságokban, pedig a mai gazdasági helyzetben pont e közösségek ereje segíthetné a nehézségek elviselését, a lelki – és ezen keresztül a testi – egészség megőrzését. Gazdag nemzeti zenekincsünk darabkái minden magyar és a kultúránk iránt érdeklődő ember számára tárháza lehet a hasznos ismereteknek, valamint forrása lehet erőnek, jókedvnek, örömnek és szeretetnek. Ne féljünk hát dalra fakadni! Találjuk meg a saját nótánkat és életutunkat, dúdolgassunk és nótázzunk bátran! Nagyon nagy szüksége van erre a társadalmunknak és saját magunknak is.

JF

Előző cikkVéget ért a tanév  kezdődhet a nyári vakáci
Következő cikkA rockzenével lehet legjobban az embereknek tolmácsolni az érzéseket-Sólya Lajos rockzenész-106.adás
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc