- TASR-felvétel

Öt nap múlva 2 926 településen új vezetést választ a mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult lakos.

A kampánycsend megsértése miatt akár érvényteleníthetik is a szavazás végeredményét.

Pozsony. A november 10-ei önkormányzati választás új szabályok alapján valósul meg, mely nagyobb hangsúlyt fektet az átlátható finanszírozásra és a kampányra. Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke arra figyelmeztet, hogy ha megsértik a voksolás előtti 48 órás moratóriumot, az akár a szavazás eredményének törlésével is járhat. Két nappal a szavazás előtt a jelöltek már semmilyen módon nem kampányolhatnak. „A moratórium az internetes kampányra és az online médiára is vonatkozik. Nem jelentethetnek meg semmilyen új információt, plakátot. A tilalom az elektronikus levelekre is vonatkozik” – magyarázta Eduard Bárány, aki szerint a pénzbüntetés mellett akár a szavazás eredményét is semmisnek nyilváníthatják. A világhálón elkövetett szabálysértések kivizsgálásához informatikusokat is bevet a bizottság.

Önkormányzati választások: erre kell odafigyelni

A szombati szavazáson minden 18. életévét betöltött, az adott településen állandó lakhellyel rendelkező lakos részt vehet. A szavazó helyiségek reggel 7 órától este 22 óráig lesznek nyitva. Képviselői mandátumért minden olyan, 18. életévét betöltött, akár külföldi állampolgár is indulhat, akinek állandó lakhelye van az adott településen. A polgármesterjelölteknek az állandó lakhely mellett a 25 éves korhatár kritériumnak is meg kell felelniük. A belügyminisztérium mától információs telefonvonalat indít, melyen a szavazók jogaik és kötelességeik felől tájékozódhatnak, az önkormányzatok pedig a szavazás lebonyolításával kapcsolatban kapnak információt. A vonal hétfőtől péntekig munkaidő alatt, szombaton pedig a szavazóhelyiségek bezárásáig él.

Öt településen egyáltalán nem lesz voksolás, ott ugyanis egyetlen polgármesterjelölt sem indul, sőt, néhány településen a képviselői mandátum iránt sincs érdeklődés. (TASR, ie)

Forrás: ÚJ SZÓ ONLINE

 

Előző cikkKIVONATOK A VÁLASZTÓJOG GYAKORLÁSÁNAK FELTÉTELEIRŐL, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényből Tt. 180/2014
Következő cikkHelyhatósági választások: közeledik a nagy nap November 10-én választunk
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc