BRATISLAVA – Podnikatelia z prevádzok uzavretých pre nový koronavírus budú môcť podávať žiadosti o štátnu pomoc od pondelka 6. apríla, od 12.00 h, zamestnávatelia a živnostníci s poklesom tržieb od stredy 8. apríla. Uviedol to v nedeľu na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Zdroj: etrend.sk

„Od pondelka, od 12.00 h, spustíme internetové stránky pomahameludom.sk a neprepustaj.sk. Na oboch týchto weboch bude ten istý obsah, ktorý sa na nich bude pravidelne upgradeovať podľa situácie a podľa potrieb,” priblížil šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Zdôraznil, že pomoc štát poskytuje v dvoch prípadoch. „Prvý prípad je, keď zamestnanci pracujú u zamestnávateľa, ktorý bol pre ‘koronakrízu’ zatvorený rozhodnutím vlády, teda rozhodnutím hlavného hygienika. Na odkaze si každý bude môcť pozrieť, či spadá do prvej kategórie pomoci. Druhá kategória sú zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí v marci tohto roku zaznamenali pokles obratu,” priblížil.

„Od pondelka, od 12.00 h, budeme prijímať žiadosti z tej prvej kategórie (zamestnávateľov), teda od tých, ktorí sú zavretí z rozhodnutia vlády. Od stredy od 12.00 h budeme prijímať žiadosti od tej druhej kategórie,” zopakoval Krajniak.

Upozornil zároveň, že od 14. apríla budú úrady práce posielať dohody na podpis žiadateľom o pomoc, do 24 hodín môžu podpísané žiadosti subjekty elektronicky štátu poslať naspäť.

Môžu tak urobiť aj osobne. Od 15. apríla už môžu odchádzať prvé peniaze od štátu tak, aby 16. apríla mohli byť na účtoch prvých podnikateľov.

Dôrazne upozornil žiadateľov, aby uvádzali v žiadostiach pravdivé údaje, aby sa v budúcnosti pri kontrole vyhli sankciám, aj trestným. Požiadal tiež podnikateľov o trpezlivosť, keďže štát očakáva asi 250.000 žiadostí.

„Zriadili sme tiež call centrum, ktorého číslo bude uvedené na webových stránkach. Bude pripravených 70 operátorov, ktorí budú odpovedať na všetky prípadné otázky žiadateľov,” dodal Krajniak.

Előző cikkPríspevky na udržanie pracovných miest a na pomoc SZČO- Jozef Mihál
Következő cikkViribus Unitis – Egyesült erővel
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc