Lengvarský: Számolni kell az oltás harmadik dózisának beadásával

0
242

Az új típusú koronavírus elleni oltás harmadik dózisának a beadásával továbbra is számolni kell. Az erről szóló döntés a jelenleg zajló kutatások eredményétől fog függeni. Ezt kedden közölte Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter.

02062021_lengvarsky_6786339

Fotó: TASR/AP

 

Az egészségügyi tárca egy olyan nagyszabású kutatást készít elő, amely a szlovákiai lakosok különböző csoportjainak az immunitását fogja felmérni. „Dolgozunk rajta, és valamikor szeptemberben el kellene kezdődnie” – mondta a miniszter.

A kutatás reprezentatív lesz, figyelembe fogja venni a lakosok életkorát, nemét, és azt is, hogy melyik régióból származnak.

Azt próbáljuk meg kideríteni, hogy a beoltott vagy oltatlan személyek, illetve azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, milyen mértékben védettek a Covid-19-cel szemben.

Az ellenálló-képességről szerzett információk Lengvarský szerint segítenek majd az intézkedések jobb beállításában.

Klempa: A vakcina harmadik adagjának a beadását minél előbb jóvá kellene hagyni

Az új típusú koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának a beadását minél előbb jóvá kellene hagyni, még mielőtt késő lesz. Ezt Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Virológiai Intézetének virológusa közölte a TASR-rel, aki 2020-ban az év újítója kategóriában elnyerte az év tudósa díjat. Mint elmondta, ez nem azt jelenti, hogy mindenkit automatikusan be kellene oltani.

Azt tartaná jó megoldásnak, ha a harmadik dózist az orvos döntése alapján adnák be a meggyengült immunrendszerű vagy a más okból súlyosan veszélyeztetett személyeknek.

A TASR kérdésére, amely a koronavírus elleni oltás jövőbeli alkalmazását érintette, azt válaszolta, hogy jelenleg nehéz valamit is egyértelműen előrejelezni. Ugyanakkor azt feltételezi, hogy a megfelelő ellenálló képességgel rendelkező személyeknél nincs szükség a harmadik adag beadására – legalábbis egyelőre.
„Nem tudom elképzelni, hogy valaki olyan vakcinát fejleszt ki, amelyet tízévente egyszer kell beadni, míg más olyat, amelyet háromévente meg kell ismételni. Úgy gondolom, hogy mindenki olyan vakcinát próbál kifejleszteni, amely minél tovább hatásos tud maradni. Az átoltás szükségességéről csak a gyakorlati életben szerzett valós tapasztalatok után lehet dönteni” – közölte.

Klempa szerint a járványt nem kellene megszoknia az embereknek, a vírus jelenlétét viszont igen.

„Feltételezhetjük, hogy a vírus terjedését nem sikerül teljesen megállítani, de ennek nem lesz mindig olyan jellege, mint amilyen a mostani járványhelyzet” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) kedden azt közölte a TASR-rel, hogy folyamatosan foglalkozik a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisának a kérdésével. Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője szerint nagyon alaposan figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet.

Klempa a TASR-nek megerősítette, hogy nem tagja az Egészségügyi Minisztérium oltással foglalkozó tanácsadó csoportjának.

ma7 | TASR

Előző cikkBL-selejtező: Hiába játszott emberelőnyben, kikapott a Ferencváros
Következő cikkZA BRÁNAMI HOSPICU…
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc