Különféle pályázatokon keresztül több százezer eurót tervez szétosztani Nagyszombat megye

0
607

A támogatásokat Nagyszombat Megye Önkormányzatának (TTSK) képviselői az idei utolsó ülésükön hagyják jóvá. 600 ezer eurót osztanak szét szervezetek és önkormányzatok között, a háziorvosok 200 ezer eurós csomagból igényelhetnek támogatást. Erről Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke tájékoztatott.

Jozef Viskupič (TASR)

„A jövő évi költségvetést úgy tudtuk kialakítani, hogy a koronavírus-járvány okozta krízis ne befolyásolja a támogatások mértékét. A jogosult pályázók széles köre összesen közel 2,9 millió eurót kap különböző közhasznú programjaik megvalósítására. Közel 600 ezer euró a Nagyszombat megye területén lévő önkormányzatok és az itt működő szervezetek karitatív tevékenységét segíti. Az előző időszak felhívásaival ellentétben a támogatott tervek köre a környezetvédelem és alkotás területére is bővült” – jelentette be Viskupič.

Két felhívás keretében 450 000 eurót különítenek el a szervezetek és 150 000 eurót az önkormányzatok számára. A támogatások célja a kultúra, a sport, a szociális ellátás, az egészségügy és a környezetvédelem területén végzett karitatív tevékenység fejlesztésének támogatása. A támogatás minimális összege 500 euró, a pályázók önrésze a jóváhagyott támogatás összegének 10 százaléka. 2022. január 1-től február 4-ig lesz lehetőség elektronikusan pályázni, az egyes támogatások elosztásáról májusi ülésükön döntenek a képviselők.

Viskupič hozzátette, támogatásban részesülhetnek a jelenlegi és a leendő gyermek- és felnőtt háziorvosok is. „Például havi 700 eurós hozzájárulást kaphatnak az atesztációjukhoz, vagy legfeljebb 20 000 euró támogatást egy új járóbeteg-rendelő felszereléséhez. Ezzel igyekszünk megfelelő számú orvost biztosítani, akik – nemcsak a járvány időszakában – térségünkben a jó egészségügyi ellátás alapját jelentik – mondta. A pályázatok elektronikusan január 17-től lesznek beküldhetők. Mindegyiket a területen fennálló valós igények alapján, folyamatosan, egész évben értékelik. A sikeres pályázók havi 150 euróig terjedő hozzájárulást is kaphatnak, amely a lakhatási költségek fedezésére szolgál.

A megye ezen támogatását azok a pedagógusok és középiskolai szakoktatók is igényelhetik, akik legfeljebb 5 évvel a főiskola elvégzése után vannak.

TASR

Forrás: parameter.sk

Előző cikkTvrtko megmondta: Egy felvidéki magyar nem szlovák…
Következő cikkA három kívánság
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc