Nem világos, hogyan változtak a karanténra vonatkozó szabályok?

 Mutatjuk.

Január 25-től változtak a karanténra vonatkozó szabályok. Önben is kérdések merültek fel a változtatásokkal kapcsolatban? Igyekszünk megválaszolni.

A Pro Civis Polgári Társulás munkatársai magyar nyelven is közzétették a Közegészségügyi Hivatal vonatkozó útmutatásait. Ebből szemlézünk.

A házi elkülönítés időtartama Covid-19 pozitív személy esetén

A házi elkülönítés 5 nap a mintavétel napjától számítva, ha az eredmény pozitív.

További 5 napig az elkülönítést követően kötelező az FFP-2-es maszk viselete nyilvános helyen.

Az elkülönítés akkor szüntethető meg, ha a fertőzött személynél a megelőző 24 órában nem léptek fel olyan tünetek, amelyek a munkavégzés lehetetlenné teszik. Ha tünetek lépnek fel, az elkülönítést a kezelőorvos szünteti meg. A tünet lehet pl. magas láz, emésztőrendszeri vagy bélprobléma – hogy a tünetek lehetlenné teszik-e a munkavégzést a kezelőorvos dönti el a beteg egészségi állapotának vizsgálata alapján.

A karantén időtartama, ha pozitív személlyel került szoros kapcsolatba

Oltatlanok vagy megerősítő oltás nélküliek számára, ha beoltásuk óta már több mint 9 hónap telt el

5 nap a mintavétel napjától számítva, ha az eredmény pozitív.

További 5 napig az elkülönítést követően kötelező az FFP-2-es maszk viselete nyilvános helyen.

Oltottak, illetve megerősítő oltással rendelkezők, teljesen beoltottak, ha beoltásuk óta kevesebb mint 9 hónap telet el, Covid-fertőzésen legfeljebb 180 napja átesettek számára 

7 napig az szoros kapcsolatot követően kötelező az FFP-2-es maszk viselete nyilvános helyen.

Karanténba vonalnak, ha bármilyen Covid-19-re jellemző tünet jelenik me náluk, ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy karanténra van szükség.

Különüljön el és forduljon kezelőorvosához, ha a következő tünetek valamelyikét érzi:

37 Celsius fok feletti testhőmérséklet

köhögés

fáradtság

bél- és emésztőrendszeri problámák

légszomj

étvágy- és szaglásvesztés

orrdugulás érzete

torok- vagy fejfájás

éjszakai izzadás

Mit nevezünk szoros kapcsolatnak az omikron- hullámban?

Közvetlen kapcsolat Covid-19 fertőzöttel, amely során a felső légutaik nem voltak FFP-2-es védőmaszkkal rendesen eltakarva, és ezek a személyek:

közvetlen fizikai kapcsolatba kerültek

kisebb, mint 2 méteres távolságban voltak egymástól 5 percnél hosszabb ideig

zárt helyen együtt tartózkodtak 5 percnél hosszabb ideig

közös közlekedési eszközön utaztak percnél hosszabb ideig.

Forrás: Pro Civis PT

 

 

 

Előző cikkAdományozza adója 2% -át
Következő cikkPozitív koronavírusteszt ellenére is dolgozhat, ha ezekben az ágazatokban alkalmazzák!
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc