Pozitív koronavírusteszt ellenére is dolgozhat, ha ezekben az ágazatokban alkalmazzák!

0
177

A kritikus infrastruktúrában dolgozók, valamint a közjogi méltóságok annak ellenére is dolgozhatnak, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük. Ennek feltétele azonban az, hogy ne legyenek tünetei – közölte kedden a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók csak akkor mentesülhetnek a karanténkötelezettség alól, ha az intézménynek nem áll rendelkezésére elegendő munkaerő, miközben sürgős egészségügyi ellátásra van szükség, és más környező intézményekből nem biztosítható alkalmazott.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete abban az esetben teszi lehetővé, hogy a kritikus infrastruktúrában dolgozók, valamint a közjogi méltóságok a pozitív teszt ellenére is dolgozzanak, ha a távolmaradásuk súlyosan veszélyeztetné a kritikus infrastruktúra működését, illetve ha a tevékenységük feltétlenül szükséges rendkívüli események és helyzetek megoldásához – erről a munkaadó dönthet.

Ebben az esetben az alkalmazottnak szigorúan kötelező a reszpirátor viselése, és igyekeznie kell minimalizálni a kapcsolatot más alkalmazottakkal.

Az ÚVZ szerint az említett rendszerbe tartozó, kritikus infrastruktúrában dolgozó személyek közé tartoznak például az egészségügyi dolgozók, a mintavételeket vizsgáló laboratóriumokban dolgozó alkalmazottak, az általános orvosi vagy ápolói doktorandusz-hallgatók, az állami intézmények és önkormányzatok alkalmazottai, Szlovákia köztársasági elnöke, a kormány tagjai, illetve a parlamenti képviselők. Ide tartozik továbbá a főügyész, a fegyveres, biztonsági és mentési szolgálatok tagjai, a szociális intézmények dolgozói, az energetikai ágazatban dolgozók, az útkarbantartást végzők, a hulladékelszállítók, a Szociális Biztosító fiókjainak alkalmazottai, valamint a temetkezési vállalatoknál dolgozók.

A karanténkötelezettség módosítására, akárcsak a karantén öt napra rövidítésére is azért volt szükség, mert az omikron gyors terjedése miatt rövid időn belől kimagaslóan sokan kerülhetnek karanténba, ami akadályozhatja az ország megfelelő működését.

(TASR/para)

Előző cikkKaranténra vonatkozó szabályok
Következő cikkEgy újabb váratlan látogató
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc