Novák Katalin után Varga Judit is  lemondott

0
102

 

Novák Katalin magyar államfő hazautazott a férfi vízilabda világbajnokságról, hogy utána bejelentést tegyen. Biztosan szereti a vizilabdát, mert először vele 2022 –ben a Margitszigeten találkoztam. Szintén vizilabda mérkőzésen illetve utána, hiszen a női vizilabda vb-n ő adta át az érmeket.

Akkor még talán senki nem gondolta volna,de Ő sem hogy 2024 február havának 10 –ik napján hazautazik Katarból vagy haza kell utaznia a vizilabda vb – ről , hogy bejelentse lemondását. Biztosan nem kellet neki hazautaznia, ott maradhatott volna és szurkolt volna a magyaroknak. Mi történhetett volna akkor ha ott marad? A már szétfutott szálak tovább futothattak volna és össze –vissza fűzödtek volna. Akik a lemondását követelték azok további hiveket gyűjtöttek volna, akik mellé álltak azok behúzták a kéziféket és az ablakból nézik az eseményeket.

Ezt Novák Katalin magyar államfő nem akarta, hogy ellene és végette menjenek az emberek a terekre. Ez valamit bizonyit. Sokan most azt mondják, hogy valaminek vagy valakinek a nyomására mondott le. Ebben az esetben Ő vállalja a felellőséget, itt más nem vállalhatja, hiszen az ő döntése került a fókuszba.

Az ok ahogy irják, hogy a tavalyi pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatója bűntársának, a molesztálásokat eltussolni próbáló egykori igazgatóhelyettesnek. A Kegyelmi jogkör teljes mértékben az övé, és nem másé, ő gyakorolta ebben az esetben is a kegyelem adását, igaz valaki azt ellen jegyezte. De erről pár pillanat múlva…. Igaz vannak tanácsadói, akik sorra távoztak az ügy kirobbanásakor. Sokan kérdik, hol van ilyenkor a Miniszterelnök  szava.  Itt, ebben az esetben nincs szükség rá, hiszen a köztársaság elnöki palota kegyelmi ügyekkel foglalkozó  szakosztálya megviszgálja ezt a kegyelem adást is. Az Elnök asszony pedig biztosan sok érv és ellenérv után aláirja vagy nem. Ebben az esetben aláirta, és  ezt elküldték kötelezően ellenjegyezni az igazságügyi minisztériumba.

Itt  jön a képbe Varga Judit akkori igazságügyi miniszter szerepe. Ő ellenjegyezte. Novák Katalin lemondása után pár perc eltolódással mondjam azt kicsi fázis késéssel ő is lemondott minden mostani és jövendőbeli közéleti szerepéről és visszavonul. Igaz a tavalyi pápalátogatás óta eltelt egy kis idő, de a lényeg a lényeg, hogy két nagyon fontos közszereplő és nem elhanyagolható, hogy nő, kilépett a Hadseregből.

Ezzel biztosan gyengül a sereg, de az út amit mutatnak, /most a hátteret , ha van ne nézzük/ járható, és ezen kellene járni. El kell gondolkodni, hogy mikor kell távozni, hogy méltó legyen azokhoz az  évekhez, amit végig csináltak.  Úgy gondolom, hogy ezt sikerült megoldaniuk. Nyílthatnak számukra más ajtók és ablakok, és biztosan beengedik rajta a fényt.

A hiba már megtörtént. Az emberek az utcára mentek, és követelték az elnök asszony távozását, ez talán már visszafordithatatlan folyamat lett. Ami számomra lényeges, hogy  amikor mindkét közjogi szereplőt  az élet megtalálta erre a helyre, ugyanigy vissza is helyezi biztosan oda ahol az élet adta helyük van.

A mai napon a lemondás napján 105 évvel ezelőtt született /1919/ Bessenyei Ferenc magyar színművész, kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze († 2004). Ő többek között a következő gondolatot hagyta hátra az utókornak:,,  A művész számára az igazság cél, a politikus számára eszköz.,, Ez azt is jelenti, hogy valamely cél elérésére segítségként felhasználható  az igazság számunkra is mint eszköz, hogy ezzel elérjük a célt. Számukra megszólalt az igazság  és utána nagyon gyorsan elérték a célt. Biztosan követendő és elgondolkodtató. A politikai kultúra biztosan egykoron majd nálunk is megkivánja, hogy aki esetleg rosszul dönt   tegye meg a helyes lépést.  A rossz döntés lehetősége a pakliban mindig benne van és az ezzel járó  közéleti vihar is.

A pápalátogatást fentebb már emlitettem. Biztosan nem a véletlen rovására irható, hogy ezen a napon 1939-ben halt meg XI. Piusz pápa (* 1857). Neki volt egy nagyon megszivlelendő bölcs mondása : „Az élet cselekvés” .Volt neki bizonyára  több is , de ez nagyon a mai naphoz köthető. Novák Katalin és  Varga Judit példaértékűen cselekedett.

JF

Előző cikkMásodik kör lesz a perdöntő
Következő cikkSzó ami szó- Az Önkormányzatok fejlődése és fejlesztési lehetőségei- 2. adás/összességében 142.adás/
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc