Archív felvétel – TASR

A hét elejétől újra lehet pályázni a szlovákiai kulturális műemlékek felújítására a kulturális minisztérium programján keresztül. Az Újítsuk fel otthonunkat több mint tíz éve szolgáltat alapot a műemlékek felújításához Szlovákiában. A teljes támogatási keretösszeg 2017-ig éves szinten közel 6 millió euró volt. Ezt az összeget a minisztérium tavaly 5,4 millió euróval emelte meg.

Idén előreláthatóan 12 millió eurót tűztek ki a kulturális műemlékek felújítására. Az alprogramok nagy része december 31-én zárul. Addig többek között a világörökség helyszínein található műemlékek felújítására vagy a műemlékek felújításával kapcsolatos publikációs tevékenységre is lehet pályázni. Párhuzamosan, még karácsony előtt várható az 1.6-os alprogram megnyitása, amely felújítási prioritásként kezelt műemlékek komplex rekonstrukcióját célozza meg.

“Ez a támogatási rendszer nagyon fontos a helyi kulturális élet szempontjából, hiszen a legtöbb községben van legalább egy nemzeti kulturális műemlék, amely a helyiek számára szimbolikus jelentőséggel bír. Nagy öröm, hogy az elmúlt két évben több dél-szlovákiai emlékmű újult fel a kulturális tárca segítségével, mint azelőtt” – nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

Tavaly a minisztérium 4 926 349 eurót ítélt oda a kiemelten jelentős műemlékek komplex felújítására az 1.6-os alprogramban. Ezek között szerepel a galántai Esterházy-kastély 455 ezer eurós támogatása. Azelőtt a komáromi erőd kapott félmillió euró feletti támogatást az erőd tetőszerkezetének megmentésére. A dél-szlovákiai műemlékek közül sikerült komplex vagy részfelújításban részesíteni a támogatási rendszerből szerzett pénzösszegek segítségével sok más mellett a Füleki várat, a tallósi kastélyparkot, a csallóközcsütörtöki és a szentmihályfai templomot is.

Forrás: ÚJ SZÓ ONLINE, 2018. november 9.

 

Előző cikkBeszélgetés Nádszeg egyik legidősebb választópolgárával – Gombos Rudi bácsival
Következő cikkEgy újabb kérdés a holnapi választást illetően
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc