ÖSSZETARTOZÁS NEMZETKÖZI VETERÁN LABDARÚGÓ TORNA PÉCS

0
709

Első alkalommal találkoztak a veterán focisták november 23-án a PVSK Verseny utcai Sportcsarnokában. Az Országos Veterán Labdarúgó Sport Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő foci fesztiválon.

A tornára mi is meghívást kaptunk és és úgy mint júniusban elindultunk Pest felé, most szintén tízen pénteken délután elindultunk Pécs felé, hogy képviseljük Felvidéket.
Válogatott csapatunk tagjai közül már mindenki valakivel játszott valaha együtt egy –egy mérkőzésen, de így egy csapatban még soha. Ahogy az előző két nemzetközi tornán is volt, kimentünk a pályára azt többször nyertünk mint veszítettünk. Gondoltuk ez jó ómen less Pécsett is.
Az érkezés most is sokat sejtető volt, hiszen nagyon családias fogadtatásban volt részünk a főszervező Stier József részéről. Vacsora meg minden, és egy kis eligazítás szombatra.
Kértek, hogy az ünnepélyes megnyitóra pontosan érkezzünk legyünk ,,sport díszben,,.
A megnyitón jelenlétükkel megtisztelt bennünket Péterffy Attila Pécs város polgármestere, Szűcs Zsolt a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgató helyettese, Őze Tibor az OVLSE elnöke, Réfi Gábor az MLSZ Baranya Megyei Igazgatóságának társadalmi elnöke és maga a főszervező Stier József is.
A polgármester beszédében kiemelte az összefogás lényegét és fontosságát és persze az új és korszerű PVSK szerepét Pécsett.
A névadó valamikor annyira jól sikerült, hogy az MLSZ Grassroots filozófiájának is része lett. „ Grassroots minden olyan labdarúgó tevékenység, ami nem hivatásos és nem válogatott”: -az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) definíciója. A filozófia így szól. „Egy életen át kell játszani, a futball mindenkié!” Tehát a futball az a sport, amit egy életen át kell játszani! Nem hiszik? Járjanak utána! Kérdezzenek meg bárkit. Mondta a megnyitón Őze Tibor.
Úgy látom szép kis deputáció jött össze itt is mint Angyalföldön. Lassan kezdetét vette a torna. Kezdődtek a mérkőzések, az elsőt mérkőzésünket a Komlói Bányász csapatával játszottuk. A kezdés kicsit döcögős volt, a ,, lusta labda ,, nekünk kicsit szokatlan. Az első gólt valahogy cask begyűrtük azt még hetet . A végeredmény 8 :1 a javunkra.
A második mérkőzést a hazai PVSK csapatával játszottuk. Egy nagyon sok helyzettel tarkított mérkőzésen végül 3 :1 nyertünk és így döntőt játszhattunk a PMSC csapatával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kapusunk Racskó Pali megint nagyon jól védett.
A döntő meccsig lévő idő is gyorsan telt, hiszen volt kivel és főleg miről beszélni.
Elérkezett a döntő meccs ideje. Mi is , de a hazai PMSC is nagyon komolyan vették ezt a mérkőzést. Mindenki nyerni akart. A kezdés az eszékieknek sikerült jobban. Gyorsan vezetést szereztek. A mérkőzés 3. Percében pedig kapusunk Racskó Pali pedig komoly sérülést szedett össze. Vállalta ugyan a további játékot, de sajnos minden mozdulatánál sajgott a fájós keze. További gyors két gólt szereztek a haziak, erre mi még kettővel válaszoltunk, de a végeredmény 5 : 2 a hazaik javára. Megérdemelt győzelem. Mivel a fociban nincsenek- mi let volna ha – mondjuk a kapusunk nem sérül meg. Igazi döntő meccs volt annak ellenére , hogy VETERÁNOK játszottak.

Csapatunkat: Racskó Pál- kapus, Nagy György, Borka Béla, Juhos Tibor, Horváth Miklós, Simony Gyula, Nagy Jaroslav, Zsebi József /Zoboralja/ és jómagam képviselték.

Következett a kupák átadása. Minden csapat kapott oklevelet és kupát is egyaránt. A legjobb kapusnak járó díjat kapusunk kapta megérdemelten, hiszen sérülten is helytállt.
A mai nap fontos eleme maga a részvétel volt és az újabb barátságok szövődése.
A mérkőzések pedig nem azt mutatták, hogy tegnap Pécsett VETERÁNOK kergették a labdát, fiatalokat meghazudtoló technikai trükkök kerültek elő a régi repertoárból.
Tegnap egy sikeres nap volt, hiszen Pécsett jó cél érdekében voltak együtt a szélrózsa minden irányából.
Kívánom, hogy az első rendezvényt kövesse a második és egyszer majd a nagyon sokadik, hiszen ahogy írták „Egy életen át kell játszani, és a futball mindenkié!

Nem magamnak futballoztam, hanem a magyar közönségnek, a magyar népnek. Hogy a mi zászlónk menjen feljebb, mint a másiké, tisztelve ugyanakkor a másodikat és a harmadikat is. Mondta egykoron Czibor Zoltán.
Tegnap a szervezők sem maguknak szervezték, megtiszteltek másokat is. Folytassák tovább ezen az úton, hiszen a sportok Királynője az atlétika , a Király viszont a Football.
Ehhez kívánok és kívánunk a szervező csapatnak nagyon jó erőt , egészséget , sok sikert és a Jó Isten áldását.
Pontosan mához egy hónap múlva Karácsony és lassan elfogynak a 2019-es év napjai. Engedjék meg, hogy a magma és a csapat nevében kívánjak Önöknek, a szervezőknek és mindenkinek áldott, békés Karácsonyt és sikerekben bővelkedő és egészségben gazdag Új Esztendőt.

JUDr. Juhos Ferenc

Előző cikkA HARMINC ÉV AZ HARMINC ÉV
Következő cikkA kisebbségi ugaron
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc