Kezdőlap Politika Belpolitika Huszonöt párt, mozgalom, koalíció indul a parlamenti választáson

Huszonöt párt, mozgalom, koalíció indul a parlamenti választáson

0
420
Huszonöt politikai párt, mozgalom és koalíció méreti meg magát a jövő évi parlamenti választás alkalmával. Ennyi szubjektum adta le a választási listáját és tette le a szükséges kauciót a belügyminisztériumban.

A lista benyújtásának határideje december 1., vasárnap éjfél volt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya. A választáson induló pártok a következők:

99 % – občiansky hlas, Demokratická strana, Dobrá voľba, Hlas ľudu, Hlas pravice, Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť, Máme toho dosť!, Most-Híd, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) – NOVA – Kresťanská únia (KÚ) – Zmena zdola, Práca slovenského národa, Sloboda a Solidarita (SaS), Slovenská liga, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku, Slovenská národná strana (SNS), Slovenské hnutie obrody, Sme rodina, Smer – sociálna demokracia, Socialisti.sk, Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby, Starostovia a nezávislí kandidáti, Vlasť, Za ľudí és Progresívne Slovensko (PS), valamint a Spolu – občianska demokracia.

December 6-án pénteken ül össze az állami választási bizottság, mely megvizsgálja a dokumentumokat és dönt azok nyilvántartásba vételéről. Kisorsolják azt is, melyik párt hányas számmal indul a választáson.

A politikai pártoknak 17 ezer eurót kellett letétbe helyezniük. Ezt a pénzt visszakapják azok a szubjektumok, amelyek a szavazatok legalább két százalékát megszerzik. A parlamenti választás február 29-én lesz. A választási kampány november 5-én kezdődött. Áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek kampányra a pártok, a bankszámlának átláthatónak kell lennie. A választás előtt 48 órával kampánycsend lép érvénybe.

Írta: (TASR)

Előző cikkRÉGI CSIBÉSZEK
Következő cikkIdősödő társadalom
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc