A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szeptemberi parlamenti választásokon összesen 2722 jelölt indul csatába a parlamentbe jutásért. Ezt a ,,termést,, 25 politikai párt hozta össze. Átlagosan csaknem 109 jelölt szerepel egy listán. A magyarokat képviselni igyekvő pártok ezt az átlagot mondjuk meg férfiasan azért magasan felülmúlták.  

     Ez lehetne jó előremutató jel is, de félelemre okot adó jel is lehet egyszerre. A parlamentbe megkötelítőleg minden 18-ik jelölt juthat be, ha csak a tiszta matematikai számokra támaszkodunk.  Sajnos teljes egészében  a matematika nem érvényes sem a politikában sem a választásoknál. Az igaz, hogy a végén vagy azonnal október elsején az a mérvadó, hogy melyik pártnak mennyi százalékot sikerült összekampányolni.  Ilyenkor bezzeg a matematika alapszabályát veszik elő, és sajnos a 4,9% vajmi keveset a 2,9% pedig egy fabatkát sem ér. Az ötössel kezdődő számnak már van valamilyen elfogadható értéke.

Ki lesz az a 150 személy a 2722 -ből azt tényleg csak október elsején tudjuk meg. Október valamikor  a rukkolás ideje volt. Emlékét sokáig őrizzük, és olyan sokat tudunk róla még mindig mesélni. A katonadalok pedig mindezt mélyrehatóan ábrázolják, mint például ez a sor is: ,,Itt van október, a betyár hónap, el kell masírozni.,,

Gondolom azt szeretnénk, hogy egy pártból legalább 12 magyarajkú képviselő rukkolna be október elsején. Az sem baj, ha még pár magyar ajkú hozzájuk csatlakozik, és mint valamikor a katonaságnál megkérdik egymást: Te honnént vagy? Ma bizton mindenki azt mondaná csak innen a kertek alól.  A listákon lévő személyek tudják, hogy mindenkit a választók nem fognak besorozni. Csak az indulók 5,51%-ának lesz olyan  szerencséje, hogy  fellszálljon arra a gőzösre, amelynek jaj de füstöl a kéménye, melyen viszik őket a pozsonyi Dubcek térre.  Jut eszembe ez az 5,51% milyen jól jönne valamelyik magyarokért is sikra szálló párt végelszámolásánál.

Vannak akik alig maradtak le gőzösről, ők még reménykedhetnek, hátha valakik az államigazgatás magasabb szintjén kapnak helyet, és a következő gőzössel eljutnak a megadott cimre.

Azon, hogy valaki eljusson a fentebb emlitett cimre, szerintem három dolog szükséges. Először is egy nagyon kemény elvégzett munka, nem csak  délelőtt, de délután  is. Másodszor egy  kellően elszánt választó, aki már otthon eldönti kire szavaz, és nem a választófülkében. Harmadsorban pedig kell egy jó adag szerencse. Mert ,, A sikerek sok mindentől függenek, elsősorban a szerencsétől, erre nincs közös recept.,, Mondja Bojár Gábor fizikus.

A 2722 szerintem csak a hónap száma. A jelöltek száma még csökkenhet, ugyanis szeptember 28-ig a jelöltek lemondhatnak, visszahívhatja őket a pártjuk vagy lehet még akármi is. Tehát lehetnek itt  még kisebb nagyobb földrengések, ne adj Isten földcsuszamlások is.

El tudom képzelni, hogy valakik valakinek a javára visszalépnek, de azt nem tudom elképzelni, hogy ezt hogyan tudják bizonyitani. Talán csak úgy, ahogy megboldogult Hofi is mondaná: „Te figyelj, haver!” Te  ránk akartál szavazni, hiszen mondtad, de mi nem indulunk ezért szavazz ő rájuk. Jó rendben megegyeztünk, jön a válasz. Eddig még rendben is van, de az eredményt, hogy a haver kire szavazott soha nem tudjuk meg. Ezért van mindig gondom, hogy valaki visszalép valaki javára.

       Nyár van a legnagyobb hőség napjait éljük, lehet hogy kicsit sokkaljuk a meleget, de az egyik sláger is azt mondja: ,,Napfény kell minékünk, s mindent elviselünk.,, El kell viselni, hogy délután is kell dolgozni, sőt talán most még jóval többet, mint délelőtt. El kell viselni most mindent, hogy azon a majdani október elsejei napon tudjuk leirni, igaz, egykor a hónap száma a 2722 volt, de az év és az évtized eddigi száma az 5,51%.

 

JF

 

 

Előző cikkA Szövetség űjra látóhatáron kívül
Következő cikkÁrnyékban az  Önkormányzatok
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc