Kérdés:

Van e lehetőség a leköszönő polgármesternek részletekben kifizetni a végkielégítést?

Válasz:

Ezzel a kérdéssel a polgármesterek jogállásáról és javadalmazásásról szóló 253/1994Tt. számú  törvény 5 § -a rendelkezik.  Ennek értelmében a mandátum megszűnése után a választási ciklus végeztével a volt polgármesternek igénye keletkezeik a végkielégítésre. Ezt a pénzösszeget a község költségvetésésből kell kifizetni.

2018 december 1-től érvénybe lép a 320/2018Tt. számú törvény , amellyel változik és kiegészül a  polgármesterek jogállásáról és javadalmazásásról szóló törvény. Ezen törvénymódosítás többek között érinti a végkielégítések magasságát is.

A módosítás szerint a mandátum megszűnése után a leköszönő polgármestert a következő végkielégítés illeti:

1., az átlagfizetésének 2x –se, ha több mint hat hónapon keresztül gyakorolta hivatásását

2., az átlagfizetésének 3x –sa, ha egy választási cikluson keresztül gyakorolta hivatásását

3., az átlagfizetésének 4x –se, ha két egymásutáni ciklusban  gyakorolta hivatásását

4., az átlagfizetésének 5x –se, ha legkevesebb három egymásutáni ciklusban  gyakorolta hivatásását

A végkielégítés nem jár abban az esetben , ha mandátuma a következő okok végett szűnik meg:

1., szándékos bűncselekmény végett van elítélve

Vagy

2., bűncselekmény végett jogerősen elítélve és a szabadságvesztés nem volt feltételesen elhalasztva.

3., a polgármester visszahívásáról szóló népszavazás –referendum- érvényes volt

A fent leírtakból következik, ha a távozó polgármester teljesíti a törvényben megszabott feltételeket joga van a végkielégítésre. Ezen jogigényt nem lehet a képviselőtestületnek egyoldalúan korlátozni.

Az én véleményem szerint a távozó polgármester és a község közötti megállapodás alapján lehetőség nyílik a részletekben való kifizetésre.

Abban az esetben, ha ilyen nem jön létre akkor a végkielégítést a legközelebbi érvényes fizetési napon kell kifizetni. Ellenkező esetben a volt polgármester jogosult igényével a megfelelő szervekhez fordulni.

 

JF

Előző cikkKülhoni magyar ifjúsági közösségeket támogat a magyar kormány
Következő cikkEgy rövidke visszatekintés
Juhos Ferenc
Tisztelt olvasók! Nagyon jól tudom, és ide Pintér Béla gondolatát hívom segítségül: „..hogy könnyű azon az úton járni, amin más is járt. Könnyű mosolyogni, ha visszanevetnek rád. Könnyű letenni a lantot csendesen. Indulj el, vállald a kihívásokat, fogadj el mindent, ne csak a könnyű dolgokat. Indulj el, s az éjszakák után, fényes nappal virrad rád. Indulj el, ne mondd, hogy messze még a cél, hogy eltűnt végleg szíved mélyéről a remény.” Ezzel a Pintér Béla gondolattal indulunk el. Az embernek hiába van több évtizedes tapasztalata az önkormányzás terén, minden nap új és új dolgok , lehetőségek várnak ránk. Nagyon régen volt már az 1989 –es esztendő, a változások esztendeje. Az elmúlt majd 30 esztendendő sok mindent adott, sok mindenre megtanított. Ebből 26 esztendő a változás után és 3 év a változás előtt önkormányzati szerepkörben. Három év ,,sima,, képviselőség, négy év képviselőként polgármesterhelyettes és utána 22 év polgármesterkedés. Közben tapasztalatokra tettem szert a szociális és egészségügyi ellátás terén. Rengeteg rászoruló emberrel találkoztam és sok esetben ott voltam a halállál küzdő beteg ágyánál. Nagyon szép 30 év , mertsokkal több volt benne a napsütés mint a borús nap. Egyszer minden véget ér csak nem mindegy milyen emlékek maradnak. Maradnak a szép emlékek és marad minden pillanat amelynek maradni kell. Maradnak a szemünk előtt fel –fel bukkanó néha megrázó képek. Nem bánkódom, hogy vége lett, örülök, hogy megtörtént. Azért, hogy a számok ne tévesszenek meg senkit, az elmúlt több mint két év a Galánta-i járásási hivatalhoz kötődik. Mondhatok bármit, de nem tudok és nem is akarok teljesen elaszakadni az önkormányzatoktól és az őket terhelő gondoktól. Ebben szeretnék és többedmagammal szeretnénk segíteni ezzel a próbálkozással is. Mindig a mából indulunk a holnap felé, de csak holnap tudunk visszatekinteni a mára. A napok, az évek pedig csak múlnak és múlnak, az élet rövidülésével a tapasztalatok pedig sokasodnak. Az elmúlt több mint 30 esztendőben bejárt út tapasztalatai remélem segítségül lehetnek másoknak is. Ezekkel a gondolatokkal kívánom mindenkinek, hogy az egésszség az egyik a szerencse pedig mindig a másik kezüket szórítsa és így együtt járják minden nap a világot. Tisztelettel Juhos Ferenc